Založ si blog

skôr ako ďalšiu stranu potrebujeme vieru v spoločnosť

zo zakladania politických strán sa u nás stál akýsi rituál, či spôsob sebaprezentácie. a je úplne jedno koľko času ubehlo od ostatných volieb či koľko rokov nás čaká do riadnych. samozrejme, že demokracia nemôže limitovať počet strán, no ukazuje sa, že ich počet nemá vplyv na nič dôležité.

 

politická vážnosť je viac ako politický marketing

z registra politických strán a hnutí je zrejmé, že už teraz máme 153 strán, z ktorých je 88 v likvidácii. inými slovami, 88 subjektov má recepty na všetky boľačky. napriek tomu problémy cítime viac ako riešenia.

motívy pre založenie nového politického subjektu sú rôzne. niektoré sprevádza (ne)kvalitná agenda, ďalšie sú dôkazom straty kontaktu s realitou a určite nájdeme aj také, ktorých zakladatelia by kľudne mohli ku všetkým potrebným dokladom k žiadosti o registráciu priložiť správu o duševnom posudku podporovateľov:) vzhľadom k tomu, že od založenia strany po volebný úspech je dlhá cesta, radšej sa oplatí venovať vážnosti, ktorá je jedným z predpokladov relevantného politického života. je viac ako politický marketing, pretože značku tvorí obsahom a formu napĺňa výsledkami.

spomínaná vážnosť je svojím spôsobom kombináciou viacerých faktorov, ktoré majú nenahraditeľné miesto v politickom úspechu. v prvom rade ide o užitočnú agendu, s ktorou ako s návrhmi riešení sa stotožňujú voliči. ďalším prvkom sú dôveryhodní ľudia schopní tento program presadiť. aj z minulosti sa ukazuje, že človek s atraktívnou podnikateľskou minulosťou nie je absolútne žiadnou zárukou politických zručností. príbehy pavla ruska, evy babitzovej ale aj fundovaného právnika radoslava procházku hovoria za všetko. to však ale neznamená, že každého ďalšieho, kto pochádza napríklad z biznisu treba automaticky odsúdiť. no určitá miera nedôvery voči každému adeptovi na „politika“ je namieste. vôbec nie preto, aby sa na čistý list čím skôr škaredo popísal, ale preto, že minulosť bez skúseností zo správy vecí verejných je riziko. pre toho, kto prijíma rozhodnutia, ale pre tých, ktorých sa týkajú.

 

praktické skúseností

hlavne internetové komentáre sú dnes plné zlomyseľných myšlienok jednoduchých ľudí. takých, ktorým anonymita dáva silu dokonalosti ale hanba za vlastný názor im nedovoľuje komunikovať vo vlastnom mene.

s touto skupinou má niečo spoločné ďalšia. taká, ktorá síce prizná vlastnú identitu, ale napriek tomu sú jej názory výsledkom odvahy z nevedomosti. miera nepoznania im dáva silu mať názor na všetko, stále a všade.

tak ako právo zakladať politické strany, rovnako aj názor iného musíme rešpektovať. hoci s ním v princípe nesúhlasíme. nepriateľ nie je autor iného názoru, ale ten, koho názor nemožno spochybniť. diskusia s nim začína a končí pri jeho viere v absolútnu pravdu. šancu si zaslúži každý, ale

„myslieť si, že predajca leteniek dokáže pilotovať lietadlo je falošná ilúzia“

je zrejmé, že dôležitou devízou, či doslova signálom o politickej vážnosti sú praktické skúsenosti. to čo aristoteles vnímal ako kombináciu vedomostí a schopností ich presadiť. iné je hovoriť o stabilite systému a pritom meniť strany podľa osobných očakávaní, ako najskôr urobiť poriadky v strane a potom ich začať presadzovať v spoločnosti. príjemné je hovoriť o riešeniach, ale lepšie je poznať ich dopady. zamieňať si transparentnosť s reality show je skôr deformácia občianskej spoločnosti ako účinná verejná kontrola. ale aj to sú signály o praktických skúsenostiach.

uveriteľný príbeh dokáže dať človeku vierhodnosť. ale praktická skúsenosť dôležitý životopis. vo vzťahu k politike by nemal vychádzať z úspechu výlučne v podnikaní, či v športe, ale v úspešnej práci vo verejnom priestore. napríklad preto, aby sa obnovila viera ľudí v spoločnosť. angažovať sa v nej nepotrebuje registráciu, kampaň ani voľby. nič z toho nie je prekážka pre tých, s ktorými ľudia dokážu spojiť spoločenskoprospešné aktivity pred vstupom politiky. tu je voľný priestor a veľmi veľa práce.

je zrejmé, že skôr ako ďalšiu stranu potrebujeme vieru v spoločnosť. ak bude pri sile, potom si už poradí s tým, kto do politiky patrí a kto v nej nemá miesto. má to jeden háčik – svojim správaním sme jej architekti.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259727x
Priemerná čítanosť článkov: 4329x

Autor blogu

Kategórie