Založ si blog

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť. Bez týchto atribútov sa výrazne nepohneme.

Bilancia a skúsenosti

Slovensko má pomerne veľké príjemné, aj trpké skúsenosti s eurofondami. Pri končiacom eurofondovom období musíme konštatovať, že alarmujúcemu nečerpaniu dopomohla pandémia, vojnový konflikt na Ukrajine, a napokon aj energetická kríza. Čerpanie sa síce zvyšuje, ale problémy, na ktoré sa malo sústrediť eurofondové obdobie sa jednoducho odstavili na druhú koľaj.

Na vedľajšej koľaji zostávame aj kvôli Veronike Remišovej, ktorej neznalosť problematiky vytvára ďalšie dve skupiny problémov. Prvou je nastavenie nového viacročného finančného rámca, kde je nevyhnutná revízia Programu Slovensku 2021 – 2027, ale aj fakt, že nedokázala povýšiť eurofondy na prostriedok, ale stále ich podsúvala ako cieľ. Tak sa dostávame k problémom s nastavením parametrov regionálneho rozvoja, pomoci najmenej rozvinutým okresom a k ďalšie komplikáciám, ktoré musíme eliminovať, lebo máme iba jeden operačný program.

 

„Mimochodom, susedné krajiny, s ktorými je najvhodnejšie sa porovnávať kvôli historickým, kultúrnym, jazykovým aj teritoriálnym väzbám míňajú z nového programového obdobia miliardy. U nás to bola nula. Štartovaciu pozíciu sme však mali rovnakú.“

 

Nové obdobie bez starých chýb

Nové programové obdobie bude Slovensko limitovať niekoľko zdedených, a treba oprávnene konštatovať, že veľmi krutých ekonomických ukazovateľov, ako je rýchlosť zadlžovania, výška deficitu a hľadanie kompromisu medzi možnosťami a potrebami.

Z hľadiska rozvoja regiónov a prenastavenia eurofondov potrebujeme popri revízii Programu Slovensko 2021 – 2027 vykročiť cestu užitočných legislatívnych zmien, ktoré budú formovať regionálny rozvoj. Ide napríklad o zmeny v nastaveniach verejných obstarávaní, pretože súčasné parametre v porovnaní s krajinami V-4 viac ubližujú, ako pomáhajú. Do územia musíme preklopiť vládnu ambíciu presunu čo najväčšieho objemu eurofondov. Keďže samosprávy disponujú 70 % dôveryhodnosťou, presun eurofondov bude potvrdením dôvery centrálnej vlády voči územiu. Nesmieme podceniť ich reálnu absorpčnú schopnosť, pripravenosť projektov a ich samotnú kvalitu. A v neposlednom rade aj nastavenie vzťahov medzi rôznymi eurofondovými regionálnymi štruktúrami, aby bolo evidentné, aké minimálne parametre musia spĺňať napríklad integrované teritoriálne investície a čo so samosprávami, ktoré majú zhoršený prístup k eurofondom. Potrebné je tiež postupné odstraňovanie administratívno-technických prekážok. Nemôže sa stať, že záväzný harmonogram výziev sa mení častejšie ako počasie v apríli. Veď kto už by sa dokázal v chaose pripraviť na systém? Veď za tri a pol roka sme videli, že jediná predvídateľnosť bola v tom, že systém nie je predvídateľný. Musíme začať koordinácia nastavovania výziev, aby sme nevytvárali problém. Napríklad Environmentálny fond vyhlásil výzvu na vodovody a kanalizácie, ktorej parametre sú odlišné od tých, ktoré súbežne zverejnila Pôdohospodárska platobná agentúra. Výzva na regionálne školstvo z eurofondov bola tiež s inými parametrami ako v prípade Plánu obnovy a odolnosti. Mimochodom, pri pláne obnovy vidíme výzvu na Centrá zdieľaných služieb za 11 miliónov eur, ktorá bola tak zle nastavená, že sa neprihlásila žiadna samospráva! Preto bude permanentnou témou vzájomná komunikácia k výzvam a tiež verejná diskusia o nastavovaní ich parametrov. Veď nič lepšie sa nemôže stať ako diskusia s tými, pre ktorých sa výzva chystá.

 

„Do „zoznamu“ problémov je potrebné zaradiť aj komunikáciu s miestnou štátnou správou.“ 

 

Aktuálne sme svedkami toho, ako sa samosprávy pripravujú na výzvu určenú na cesty, ale okresné úrady životného prostredia majú odlišnú predstavu o (ne)potrebe procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Niekedy to pôsobí až komicky, ale keď vláda nemá jasno v parametroch, potom každý úspešný uchádzač o eurofondy je obeťou úradníckej svojvôle.

 

Jasná predstava a očakávané výsledky

Vláda Slovenskej republiky má vo svojom programovom vyhlásení jasne vymedzené kroky k tomu, ako spárovať eurofondy s regionálnym rozvojom. Tandem rezortu investícií s plánom obnovy, ale aj úzka kooperácia medzi manažmentom eurofondov a územia na ostatných ministerstvách je nastavený ambiciózne. Okruh problémov nie je malý a nadá sa všetko naraz. Systém práce postupnými krokmi umocnený o skúsenosti z regiónov aj inšpiráciu u susedov sú však najlepším východiskom pre zmeny, ktoré umocnia dôveru, upevnia transparentnosť a zagarantujú predvídateľnosť. Vďaka tomu dokážeme transformovať naše regióny na dvoch nohách, na živom vidieku a dynamických mestách. Samozrejme, za asistencie kľúčových sociálno-ekonomických aktérov, lebo bez spolupráce by sme prešľapovali na mieste a bez diskusie sa nepatrí prijímať žiadne rozhodnutia.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

Dajme prázdnym budovám nový zmysel

29.06.2023

Návštevy našich regiónoch odkrývajú mnohé investičné príležitosti. Sú to v podstate riešenia toho čo je potrebné. Niekde dobudovať základnú školu, inde rozšíriť kapacity tej materskej. V mnohých regiónoch sú potrebné nové zariadenia pre seniorov. A netreba zabúdať ani na dostupné bývanie, ktoré musí byť v porovnaní s hypotékou už na prvý pohľad [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259818x
Priemerná čítanosť článkov: 4330x

Autor blogu

Kategórie