Založ si blog

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania.

Poďme faktami

V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na základe silného puta s regiónmi vopred vládu upozorňoval na problémy a riziká, ktoré som pochopiteľne spároval s návrhmi riešení.

Dňa 22. októbra 2021 som sa obrátil na médiá s tým, že potrebujeme mimoriadne rokovanie parlamentných výborov pre verejnú správu a regionálny rozvoj a hospodárskeho výboru za účasti Najvyššieho kontrolného úradu a Úradu pre verejné obstarávanie, pretože samosprávy majú prvé problémy s cenami a obstarávaní energií. Parlamentné výbory a vláda sa tomuto otočili chrbtom.

Dňa 7. februára 2022 som sa obrátil na mestá a obce s prosbou o sumarizáciu výdavkov v súvislosti s astronomickými cenami energií a problémami s ich obstaraním. Ani toto nebol dostatočný dôvod, aby sa vláda pohla od problému k riešeniam.

Dňa 28. apríla 2022 som za účasti komunálnych lídrov v Dolnom Kubíne na tlačovej besede informoval o tom, že samosprávy majú problém obstarať dodávateľov energií. Vládu ešte ani toto nevyrušovalo. A to napriek tomu, že zvýšenie cien na prelome rokov sa dotklo 80 percent samospráv. Už vtedy sme mali pomerne veľkú skupinu miest a obcí, ktoré  išli obstarávať energie spoločnými verejnými obstarávaniami s tým, že sa im nikto nehlásil do súťaží.

Preto sme 28. apríla 2022 navrhli:

1.) nielen dofinancovanie medziročného nárastu cien energií,

2.) ale aj zmenu regulovaných subjektov a ich rozšírenie vo vzťahu k samosprávam. A to tak, aby sa aktuálny limit 100 megawattov nevzťahoval na samosprávu a jedno IČO, ale na každú budovu v organizácii samostatne.

Okrem toho sme 28. apríla 2022 požadovali:

urýchlené zverejňovanie eurofondových výziev a výziev z Plánu obnovy a odolnosti pre samosprávy na zavedenie energetického manažmentu, riešenia fotovoltaiky, zavádzanie garantovaných energetických služieb a podporu alternatívnych zdrojov.

Následne, na ďalších dvoch, po sebe nasledujúcich rokovaniach Hospodárskej a sociálnej rady informoval zástupcov vlády a ďalších sociálnych partnerov o tomto vážnom problém a navrhovaných riešeniach.

Počas letných prázdnin, dňa 19. júla 2022 som v rámci medzirezortného pripomienkového konania v súvislosti s novelou zákona o regulácii v sieťových odvetviach uplatnil zásadnú pripomienku. Požiadavkou bolo vytvorenie ochrany pred astronomickým nárastom cien energií pre nájomcov v mestských a obecných nájomných bytoch. Ministerstvo hospodárstva ju akceptovalo, ale vláda počas legislatívneho procesu na to zabudla. Nemožné? Dokázali! Tak sa to muselo legislatívne riešiť koncom roka, kedy bola vykurovacia sezóna v plnom prúde.

Dňa 7. septembra 2022 vtedajší predseda vlády Eduard Heger na margo (ne)pomoci s cenami energií mestám a obciam odkázal, aby dali na stôl čísla a išli spoločne obstarávať! Chápete? Takmer rok na to upozorňujete, dávate na stôl čísla, fakty riešenia, konštatujete, že spoločné verejné obstarávania nefungujú a on odkáže niečo odtrhnuté od reality.

 

Príbeh stále nekončí

Do tohto roka vstúpili samosprávy so šokom kvôli astronomickým zálohovým platbám za energie. Lebo neplatilo, čo povedal pán Heger koncom roka – po schválení štátneho rozpočtu budú aktivované kompenzácie. Dokonca vtedajší minister hospodárstva konštatoval, že zabudli! Áno zabudli na 500 obcí bez plynofikácie a každú samosprávu, ktorá odišla od plynu a elektriny na iný zdroj vykurovania.

Vláda partia do priznala až po tlačovej besede, ktorou som s ďalšími komunálnymi lídrami 24. januára 2023 v obci Margecany upozornil na nezodpovednosť a neodbornosť jazdcov apokalypsy.

Začiatkom januára som však ešte vyzval predstaviteľov miest a obcí, aby sme spoločne zverejňovali faktúry za energie, pretože vláda stále nechápala vážnosť situácie. Bolo jej evidentne jedno napríklad to, že sme mali školu, v ktorej vlani platili 108 eur mesačne, teraz sa faktúra vyšplhala až na 605. Kúpeľné mesto Piešťany nevie rozrátať zálohové platby za teplo v bytoch. V obci Kocurany pri Prievidzi evidujú 400-násobný nárast cien energií.

 

Ďalšie fascinujúce príklady zlyhania Hegerovej partie:

– Obec Kocurany z okresu Prievidza platila v minulom roku 79 eur a v tomto roku má platiť 786 eur.

– V prípade obce Hosťová v okrese Nitra bola výška ciene energií na šesť odberných miest v minulom roku 5300 eur a v tomto roku do vychádza na 27500 eur.

– Obec Lenka avizuje 615 percentné navýšenie.

– Obec Veľký Lipnik: Faktúra za peletky bola v roku 2021 za tonu 186 eura s DPH. V 2022 boli peletky za tonu za cenu 588 eur.

 

P. S. Ďakujem každému, kto si prezrel časovú os dokazujúcu fatálne zlyhania vlády, ktorej pani Remišová aktívne asistovala. Preto jej nedávna výzva k riešeniu problémov s energiami podčiarkuje aj jej zlyhania. Je viac ako isté, že v pani Remišová bola slabá bábka v smutnom divadle a chabá herečka v tragikomédii.

Strana HLAS – sociálna demokracia nedopustí, aby sa takéto a podobné zlyhania opakovali, pretože silný štát pomáha regiónom a chráni ľudí. Vo vzťahu k samospráve sa pritom riadime dvomi princípmi: žiadne kompetencie sa nebudú presúvať na samosprávy bez peňazí a žiadne rozhodnutia bez diskusie so samosprávami. Iba takto dokážeme vytvoriť tandem v ktorom je pre vládu aj regióny úspešná spolupráca zárukou užitočných riešení.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Dajme prázdnym budovám nový zmysel

29.06.2023

Návštevy našich regiónoch odkrývajú mnohé investičné príležitosti. Sú to v podstate riešenia toho čo je potrebné. Niekde dobudovať základnú školu, inde rozšíriť kapacity tej materskej. V mnohých regiónoch sú potrebné nové zariadenia pre seniorov. A netreba zabúdať ani na dostupné bývanie, ktoré musí byť v porovnaní s hypotékou už na prvý pohľad [...]

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259824x
Priemerná čítanosť článkov: 4330x

Autor blogu

Kategórie