Založ si blog

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov.

Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia.

Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. Nedá sa všetko naraz, ani hneď. Ale mnohé sa dá dosiahnuť postupne a poslušne.

Primeraná túžba je zrkadlom našich prianí. Dajme im ale mantinely a limity, lebo snívať je pekné ale neúčinné, no zvládať prekážky silou vlastného presvedčenia má svoj zmysel.

„Vstup do nového roka automaticky nezakladá povinnosť vymýšľania nových a ďalších predsavzatí.“

Novoročné predsavzatia preto nepovažujem za nevyhnutný sumár ambícií, s ktorými je potrebné vykročiť do posilvestrovského obdobia.

Nikto to od nás nechce, ani to nie je podmienkou bytia. Mali by sme ho vnímať ako ďalšiu šancu od vlastného života byť lepšími. Ak to dokážeme, budeme skutočnými šampiónmi, lebo zvíťazíme nad sebou a ten najťažší súboj sa neraz odohráva v našom vnútri.

Ak je prelom rokov chvíľou vnútornej bilancie a štipky osobnej ambície, nezabúdajme, že zvíťaziť nad pokušením, dôstojne prehrať v neférovom súboji, zachovať si človečinu je presne to, čo by nás opreté o pevné zdravie malo sprevádzať každým rokom. A nech to teda začne už v prvých momentoch toho Nového roka. Nech je to súčasťou každého dňa v nadchádzajúcom období.

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

Dajme prázdnym budovám nový zmysel

29.06.2023

Návštevy našich regiónoch odkrývajú mnohé investičné príležitosti. Sú to v podstate riešenia toho čo je potrebné. Niekde dobudovať základnú školu, inde rozšíriť kapacity tej materskej. V mnohých regiónoch sú potrebné nové zariadenia pre seniorov. A netreba zabúdať ani na dostupné bývanie, ktoré musí byť v porovnaní s hypotékou už na prvý pohľad [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259825x
Priemerná čítanosť článkov: 4330x

Autor blogu

Kategórie