Založ si blog

Dajme prázdnym budovám nový zmysel

Návštevy našich regiónoch odkrývajú mnohé investičné príležitosti. Sú to v podstate riešenia toho čo je potrebné. Niekde dobudovať základnú školu, inde rozšíriť kapacity tej materskej. V mnohých regiónoch sú potrebné nové zariadenia pre seniorov. A netreba zabúdať ani na dostupné bývanie, ktoré musí byť v porovnaní s hypotékou už na prvý pohľad výhodnejšie. Poďme pekne po obsahu. Sústreďme sa na riešenie.

Jeden príklad za mnohé

Slovensko potrebuje stavať a rekonštruovať. Niet ani najmenších pochýb, že je pre koho, a je kde. Dokonca máme aj príklady, ktoré naznačujú mimoriadne dobré riešenia. Stačí napríklad navštíviť Jablonov nad Turňou v okrese Rožňava. Obec roky žiadala Colnú správu aby získala jej prázdnu budovu do svojho majetku. Lebo chcela svojim obyvateľom dopriať dostupné nájomné bývanie. Po troch neúspešných kolách verejnej ponuky im bola predaná prázdna štátna budova za takmer 19 000 e. Samotná projektová dokumentácia obec stála obec viac ako 12 000 e a už dva roky má strechu nad hlavou 11 rodín. Susedná obec sa pokúša o to isté. A tri roky dranká štátnu prázdnu budovu. A stále čaká.

Tu však nejde iba o budovy colníc v prihraničí. Tu ide o všetky prázdne, nevyužité štátne budovy. O tie budovy, ktoré štát stoja – ak sa o ne vôbec stará – nemalé peniaze za stráženie. Možno pavučiny, ale určite strateného obsahu. Dajme im preto nový zmysel.

Ďalším z podporných argumentov, okrem toho, že prázdne štátne budovy dostanú nový zmysel a pomôžu ľuďom, okrem toho, že využitie prázdnych štátnych budov je lepšie ako zastavanie novej plochy napríklad na úkor zelene je aj nedávna správa Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky podľa ktorej: „Štátne inštitúcie nemajú dostatok financií na poistenie vlastného majetku.“ Takže okrem finančnej náročnosti na bežnú údržbu sú ďalšie výdavky štátu reálny problém.

Využívanie namiesto chátrania

Neoplatí sa nečinne prizerať, ani sa spoliehať na náhodu, či trpezlivosť samospráv v rokovaniach so štátom. Na mieste je efektívne riešenie, ktoré je výhodné pre štát aj samosprávy a užitočné pre ľudí.

Nemôžme sa nečinne prizerať ako ministerstvá odpredávajú budovy. Alebo ako sa tieto budovy devastujú pred očami. Cieľom preto nie je, aby sa štát zbavoval nevyužitých budov, ale aby ich vedel rozumne poskytnúť tým, ktorý im dajú zmysel. Je to investícia do zvýšenia kvality života každej skupiny ľudí.

Strana HLAS – sociálna demokracia preto za vhodné riešenie považuje Agentúru pre správu štátneho prebytočného majetku. Na jednej web stránke budú mestám, obciam a samosprávnym krajom k dispozícii nevyužité štátne budovy. Tie im štát prevedie do správy na účely výstavby a prevádzky verejnoprospešných zariadení, ako sú zariadenia sociálnych služieb, internáty, materské či základné školy, ale aj nájomné byty.

Zriadenie takejto agentúry zvýši tlak na efektivitu správy štátnych budov a rozviaže ruky samosprávam.

Zriadenie takejto agentúry umožní riešiť konkrétne problémy ľudí v mestách a obciach a spomalí zbytočne zastavanie ďalšieho územia

Na jednom webe budú všetky prebytočné, nevyužité štátne budovy a samosprávy si o ne budú môcť transparentne požiadať s dokladovaním verejnoprospešného účelu, ktorý je pre mestá a obce dôležitý.

Štátny majetok treba využívať a nie zneužívať. Zriadenie agentúry pre správu štátneho prebytočného majetku je riešenie, pomocou aj východiskom s pridanou hodnotou, pretože štát bude lepší hospodár, samospráva získa budovy pre svoje potreby a obyvateľom tak mestá či obce doprajú lepšiu kvalitu života.

 

 

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259817x
Priemerná čítanosť článkov: 4330x

Autor blogu

Kategórie