Založ si blog

Páni poslanci – mať právo nestačí

Národná rada má pred sebou do konca volebného obdobia už len dve schôdze. Takmer na každej sa poslanci venovali aj návrhom zákonov, ktoré zo svojej podstaty boli zbytočné, alebo doslova nebezpečné. Aj to odkrýva nízku kvalitu časti poslaneckého zboru.

Do parlamentu prichádzali nekvalitné zákony a také, ktoré riešili absolútne nepodstatné veci. Až nás to núti premýšľať nad tým, či je vôbec dobré, ak majú poslanci právo legislatívnej iniciatívy. Mnohé návrhy zákonov išli po povrchu. Nebolo to iba o demagógii či populizme, ale o absolútnej povrchnosti.

Poslanecké návrhy napríklad riešili to, aby okrem starostu, primátora či obecného poslanca mohol byť sobášiacim aj poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Naivne si myslieť, že po tomto bažia ľudia je nezmysel. Paradoxné je, že poslanci parlamentu by takto chceli vytvoriť možnosť priblížiť sa ľuďom, ale zrušiť jeden volebný obvod je omnoho lepšia príležitosť. Ale presne toto nechcú.

Za pozornosť stojí aj zákonný zákaz používania mobilných telefónov žiakmi na školách. Zákonom zakázať niečo na čo stačí školský poriadok je ako použiť kladivo na muchu.

Zaujímavá je legislatívna iniciatíva, aby súčasťou zákona bola aj doložka vplyvov na rodinu. Táto doložka by bola ďalšou falošnou kvantifikáciou, lebo ak si dnes uvedomíme, že parlament napríklad schválil celoplošnú zimnú údržbu kde v doložke vplyvov na rozpočet obcí boli uvedené dopady 0 EUR, a keď napríklad parlament schválil povinné predprimárne vzdelávanie s doložkou vplyvov na rozpočty obcí 0 EUR, je viac ako isté, že keď sa klame a predstiera takýmto flagrantným spôsobom, každá ďalšia doložka by bola iba bezobsažná strana navyše pri predkladaní zákona.

Na poslanecké lavice sa tiež dostal návrh, ktorý upravuje kolónku „povolenie“ na kandidátnych listinách pre komunálne voľby. Povolanie je odbor pracovnej činnosti. Logicky tam nepatrí názov občianskej iniciatívy a za povolanie asi nemožno považovať ani „poslanec NR SR“. Preto by malo byť vecou volebných komisií, aby konečne začali u ašpirantov na kandidatúru do volenej verejnej funkcie čítať vyplnenú položku a nie automaticky akceptovať čokoľvek napísané. Skôr ako novelu zákona potrebujeme dôslednosť.

Za pozornosť stojí aj poslanecká ambícia zaviesť dvojkolovú voľbu starostov, primátorov a županov. Odhliadnuc od toho, že evidentne po tom žiadna výrazná skupina nebaží, faktom zostáva, že máme za sebou osem riadnych komunálnych volieb kde sme v rovnaký deň zvolili starostu, respektíve primátora a poslancov. A čuduj sa svete, funguje to. Rovnako už od roku 1990. Iné je to v prípade volieb do orgánov samosprávnych krajov, Tam bola dvojkolová voľba a nefungovala. V roku 2001 bola v prvom kole volieb účasť 26,02 % a v druhom 22,61 %. O štyri roky neskôr prišlo k volebným urnám v prvom kole 18,02 % voličov a v druhom 11,07 %, v roku 2009 bola v druhom kole nižšia volebný účasť o 4 % a v roku 2013 v druhom kole klesla volebná účasť o 8 %. Druhé kolo bolo následne zrušené, ušetrili sa peniaze na jeho organizačno-technické zabezpečenie, zarezali sa obchody s tretím a štvrtým kandidátom na župana z prvého kola. Preto snaha oživiť druhé kolo voľby a rozšíriť to ešte o komunál pôsobí iba ako pokus o mediálnu prezentáciu úplne zástupnou témou.

Napriek tomu, že volebné obdobie súčasného parlamentu končí, nemáme záruky, že podobné, a mnohé ďalšie „kreatívne“ poslanecké návrhy nebudú súčasťou ďalšieho volebného obdobia.

A keďže aj vo februári sa budeme voliť 150 poslancov za celé Slovensko, tí čo zložia sľub budú produktom straníckej centrály a nie výsledkom podpory v regiónoch. Preto časť z nich pôjde rovnakou cestičkou, ktorá im umožňuje využívať právo legislatívnej iniciatívy a predkladať zákony, tak trochu divné, výrazne nesystematické a neraz aj zbytočné.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 258563x
Priemerná čítanosť článkov: 4309x

Autor blogu

Kategórie