Založ si blog

Zvolíme si poslancov, ktorých už nestretneme?

Ak si zoberieme 11 strán, ktoré majú nabehnuté na to, aby s rôznou silou vstúpili po februárových voľbách do parlamentu, za pozornosť stojí regionálne vyskladanie prvej dvadsiatky kandidátov. Viaceré strany chcú vyťažiť silu anonymity v jednom volebnom obvode. Voličom ponúkajú mená s ktorými sa pravdepodobne v priebehu volebného obdobia nemusíme ani raz stretnúť. Ale možno práve o to ide.

Bratislavská presilovka

Kandidátka PS/Spolu má v prvej dvadsiatke 14 kandidátov z bratislavského kraja, Sloboda a solidarita o jedného menej, Slovenská národná strana v prvej desiatke bratislavský kraj zastúpený presnou polovicou.

Menej bratislavského kraja

Strana SMER – sociálna demokracia má v prvej dvadsiatke 9 kandidátov z bratislavského kraja a rovnako na tom je Sme rodina. Rovnaký počet má Za ľudí a OĽANO ponúka 8 kandidátov z bratislavského, presnejšie, tretieho najmenšieho kraja na Slovensku. Rovnaký počet kandidátov, ktorí to majú „na skok“ do parlamentu, ak si samozrejme odmyslíme dopravné zápcha, má Dobrá voľba.

Nemali by sme opomenúť kandidátnu listinu strany MOST – HÍD. Síce v prvej dvadsiatke ponúka len troch kandidátov z bratislavského kraja, ale ďalších sedem pochádza z nitrianskeho.

Ukazuje sa, že viacerým stranám až príliš vyhovuje jeden volebný obvod v ktorom voličom viac ako regionálne osobnosti ponúkajú mediálne známejšie tváre. Veď kto na Kysuciach reálne pozná kandidátov s dobrým číslom, ale z úplne iných regiónov. Kto tam by volil kandidáta z obce Hruštín? Kto na Zemplíne bude napriamo komunikovať s poslancom z obce Hubovo a kto na Záhorí môže požadovať odpočet činností poslanca z obce Veľké Raškovce? No zrejme iba málokto a presne v tomto poniektoré strany vidia veľký prínos. Ale iba pre seba.

Nám ostáva len dúfať, že s blížiacimi sa parlamentnými voľbami do volebných diskusií presiaknu aj dôležité témy pri ktorých dokážeme určiť, ktorá partaj chce, aby sme jej verili a ktorá preukáže, že verí ľuďom. Nám, ktorí si vieme v regióne vybrať poslanca národnej rady preto, lebo ho poznáme a nie preto, lebo osoh z jeho „stáže“ v parlamente cíti stranícka centrála.

„Ísť voliť poslancov parlamentu, ktorých v priebehu volebného obdobia vôbec nemusíme stretnúť je pokračovaním trendu, ktorý sa ukazuje ako škodlivý.“ 

Tak pre kvalitu poslaneckej práce v regiónoch, ako aj pre profesionalitu politiky a rozhodnutí, ktoré sú prijímané parlamentnou väčšinou. Ak vieme pomenovať príčiny, cítime dôsledky a formulujeme riešenia, výsledok záleží od nás. Veď bez našich krúžkov sa z kandidáta nikdy nestane politik.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259851x
Priemerná čítanosť článkov: 4331x

Autor blogu

Kategórie