Založ si blog

Od komunálu sa treba učiť

Už sme si postupne zvykli, že strany a kandidáti počítajú s nízkou volebnou účasťou. Predpokladajú, že veľká časť ľudí nepríde voliť a dúfajú, že práve ich niekoľko verných voličov im pomôže v ťažení za mocou. Za dôkazmi netreba ísť ďaleko. Voľby do samosprávnych krajov sú iba lanárením presvedčených. Strany v boji o parlamentné mandáty robia to isté. Akurát na väčšom ihrisku. Perspektíva prežívania nám pritom ubližuje.

Získať moc nestačí

Partaje stále hlasnejšie hovoria o tom, ako chcú prevziať moc od súčasnej vládnej koalície. Vládne strany investujú do svojich voličov, aby stabilizovali svoje preferencie. Partaje naprieč politickým spektrom sa potichu spoliehajú na to, že extrémisti aj po ďalších voľbách obsadia niekoľko mandátov v národnej rade, ale dovtedy nájdu dostatočné výhovorky na to, prečo vznikajú divoké koalície, ktoré budú musieť ustúpiť predvolebným sľubom, lebo „hrádza proti extrémizmu“ je najvyššou prioritou.

Získať moc nestačí. Treba prevziať zodpovednosť, prihlásiť sa ku konkrétnym reformám a deklarovať termíny ich presadenia. To sa ale nedeje. A ani doposiaľ to nebolo iné. Partajam to medzi ľuďmi prechádzalo, tak prečo meniť overené spôsoby? Práve preto, lebo veselé nápady z dielne politikov nestačia. Potrebujeme skutočné riešenia.

 

Komunálu verí toľko, koľko neverí vysokej politike  

Presne pred rokom publikovala agentúra FOCUS prieskum dôveryhodností inštitúcií. Miestna samospráva bola opäť raz potvrdená v rebríčku vysokej dôveryhodnosti. Presnejšie, dôverovalo jej 65,2 % opýtaných. Naproti tomu parlamentu nedôverovalo 66 % a vláde 63,6 %. Akoby tieto inštitúcie stáli na úplne opačných brehoch a je zrejmé, že ľudia sa skôr orientujú na to, čomu veria, ako by mali dúfať v niečo pozitívne od toho, komu dlhodobo a výrazne nedôverujú.

Tento stav dokazuje jedinečnosť miestnej územnej samosprávy. Kým štát tancuje okolo 3% deficitu, samosprávy majú každoročne vyrovnaný rozpočet. Kým vo vysokej politike je zakázané referendum o daniach či štátnom rozpočte, v samospráve sú tieto kľúčové ekonomické zákony súčasťou verejného pripomienkovania obyvateľov. Samospráva je v porovnaní s vysokou politikou výrazne dôveryhodnejšia, viac demokratická a evidentne aj hospodárnejšia.

Okrem toho jej volení predstavitelia dávajú ľuďom reálne témy, možnosť porovnávať deklarované s dosiahnutým. Preto je uveriteľná a bezprostredná. Nie všeobecná, anonymná a veľmi málo dôveryhodná, ako to, čo poznáme z vysokej politiky. Aj to dokazuje, že politiku treba vrátiť do reálnych tém, do autentického prostredia, v ktorom sa generuje užitočná agenda s reálnymi riešeniami. Parlamentu to dlhodobo chýba. Preto je politika taká, aká je. Nie taká, akú ju potrebujeme.

Od komunálu sa treba učiť. Jasné, aj v mestách a obciach sa ukážu čierne ovce. Individuálne zlyhania ale nie sú chybami systému. Súčasný parlamentný model však vykazuje niečo viac ako iba zlyhania jednotlivcov. Je to skorodovaný systém, v ktorom sa hazarduje s budúcnosťou aj nádejou. Sme svedkami hašterenia, ktoré nikdy nepresvedčí ľudí, že politici riešia niečo viac, ako svoje prežitie pod tlakom túžob svojich straníckych centrál. Zrušiť jeden volebný obvod pre parlamentné voľby znamená vrátiť partaje do reality v regiónoch, aby si ľudia volili poslancov a nie volili kandidátov, čo ponúka jedna celoslovenská kandidátna listina. Už sa nestane, aby 5, 4 milióna ľudí zastupovali poslanci s troma či štyrmi stovkami preferenčných krúžkov.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259796x
Priemerná čítanosť článkov: 4330x

Autor blogu

Kategórie