Založ si blog

Nosiči tém, nielen hlasov

Prepojenie vysokej politiky na komunál dáva stranám čerstvé témy, iný uhol pohľadu, ale aj zrkadlo paragrafov vo vzťahu k životným situáciám. Partaje etablované v samospráve môžu mať z intenzívneho kontaktu s dennodennou bezprostrednosťou mnohé benefity. Ale nie každá  stranícka značka túži po spätnej reakcii. Hlavne, ak sú postavené na neomylnosti svojho lídra, ktorému je všetko okrem pritákavačov na obtiaž.

 

My sme presadili, vy zaplaťte  

V ostatných komunálnych voľbách strany na kandidátnych listinách vytvorili zaujímavý priestor pre zástupcov miest a obcí. Na jednej strane deklarovali prepojenie na komunál, na druhej strane treba konštatovať, že samospráva nebola v centre ich pozornosti. A čo je najhoršie, mnohé opatrenia s preukázateľne negatívnymi dopadmi na mestá a obce presadzovali, obhajovali, alebo dokonca navrhovali starostovia či primátori. Hoci museli veľmi dobre vedieť, že to nepomôže ani ich samosprávam a určite to ublíži aj ostatným kolegom v komunále. Celoplošná zimná údržba, čipovanie psov atď, atď. Nové povinnosti, ďalšie úlohy, my sme presadili, vy zaplaťte.

 

Lokálni lídri zabrali

Najsilnejšie vládna strana SMER – SD získala v parlamentných voľbách 834 481 hlasov. Na kandidátnej listine mala 9 starostov, respektíve primátorov, ktorí jej z celkového počtu hlasov priniesli 8, 8 %. Druhá najsilnejšia vládna strana SNS získala 225 386 hlasov, z ktorých 7, 4 % boli preferenčné krúžky 14 štatutárov miest a obcí. MOST mal na svojej 150 člennej kandidátke 34 starostov a primátorov, ktorých podiel na zisku 169 593 hlasov predstavoval 20, 3 %. V prípade OĽANO treba jasne konštatovať, že traja starostovia na kandidátnej listine prispeli k volebnému výsledku 2 258 preferenčnými hlasmi, čo je identické s jedným starostom na kandidátke SaS, nakoľko jeho preferenčné krúžky boli na úrovni 2 365 hlasov.

„A tak, v prípade oboch strán bol prínos zástupcov z komunálu na úrovni 0, 7 %.“ 

Mimoparlamentné KDH získalo 128 908 hlasov, ale 16 281 patrilo preferenčným krúžkom 13 starostov a primátorov. Ďalšie súčasné parlamentné strany sú vo vzťahu ku komunálu tak riedke, že sa neoplatí nič viac komentovať. Napokon, keď SaS navrhovala to, aby sobášiacimi neboli len starostovia, primátori, či poslanci z komunálu, ale aj národnej rady, len potvrdila to, do akej miery chápe podstatu miestnej územnej samosprávy…

 

Nielen o krúžkoch

Prínos predstaviteľov komunálu na kandidátnych listinách automaticky neznamená úspech. Dokonca netreba opomenúť ani fakt, že kandidáti z tohto prostredia možno získali pre svoje strany ďalšie hlasy, mimo tých, ktoré sú priamo ich preferenčnými krúžkami.

Pravdou zostáva, že prepájanie vysokej politiky s komunálom môže byť prínosné, avšak je výlučne na zodpovednosti partají, či sa budú spoliehať na krúžky, alebo na témy, užitočnú agendu, na ochranu princípov miestnej územnej samosprávy. Aj to dokáže, či sa sústreďujú na výsledky, alebo na vyhliadky. Lebo komunál nie sú nosiči hlasov, ale relevantných tém.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259666x
Priemerná čítanosť článkov: 4328x

Autor blogu

Kategórie