Založ si blog

falošná verzia reality

pred komunálnymi voľbami nie je problém nájsť kandidátov, ktorí sľubujú čokoľvek každému. Okrem toho, kritizujú všetko naokolo, sršia receptami na všetky problémy, majú pritom nevídanú energiu a tomu primeranú agresivitu. je ich vecou, že si zvolili takéto predstavenie voličom. Netreba pritom zabúdať, že aj to o nich čosi vypovedá.

 

kde ste doteraz trčali?

participačná legislatíva je pomerne široká. každý, kto má záujem spolupodieľať sa na správe miestnych záležitostí má k tomu pomerne veľa príležitostí. napríklad rozpočet obce ako základný ekonomický dokument je pred schvaľovaním zastupiteľstvom určený na verejné pripomienkovanie. to istí platí aj pre všeobecne záväzné nariadenia vrátane daňových. kým schvaľovanie štátneho rozpočtu je výsostne vecou parlamentu a v prípade daní je ústavou zakázané napríklad referendum, samospráva je v tomto absolútne otvorená. ak by sme si mali pomôcť ešte jednou paralelou v oblasti normotvorby, netreba zabúdať na to, že do národnej rady slovenskej republiky musíme doručiť minimálne 350 000 podpisov, aby sa zaoberala zmenou zákona, no komunálne zákony vo forme všeobecne záväzných nariadení sú otvorené verejnému pripomienkovaniu obyvateľov. dokonca aj územný plán ako základný strategický dokument v oblasti územného plánovania a rozvoja tiež pri svojej tvorbe a zmenách predpokladá aktívnu účasť obyvateľov.

pri týchto a ďalších možnostiach, ktoré máme vo svojich mestách a obciach ako na dlani je vhodné spýtať sa kandidátov: kde ste doteraz boli trčali a ako ste sa angažovali? pretože túžba kandidovať a pritom nezáujem o veci verejné počas celého volebného obdobie odkrývajú zvýrazňujú kvality a pripravenosť uchádzačov o výkon volenej verejnej funkcie.

 

volebné paradoxy

v kampani sa nám nezriedka prihovárajú kandidáti štýlom, ktorému chýba vnútorná logika. akoby nechápali podstatu veci.

„napríklad sa nám ponúkajú  na bilbordoch a stĺpoch verejného osvetlenia,

hoci avizujú boj proti reklamnému smogu.“

síce sa vyvážajú na autách s vysokou spotrebou, ale skloňujú nízkoemisné zóny a prechod  verejnej dopravy na čo najekologickejší pohon. dokonca kampaň si zamieňajú so sviatkom zaľúbených, keď v heslách a vyobrazením srdiečka vyznávajú lásku svojej obci, alebo mestu. hovoria o perspektíve a dobrým vyhliadkam v budúcnosti, ale najviac času venujú seniorom, ktorých viac ako budúcnosť trápia dnešné problémy. v očakávaní volebného úspechu aj vlastným susedom neraz predávajú falošnú verziu reality. nešetria ani sľubmi, ktoré sú vo svojej podstate garanciou toho, že v prípade zvolenia by samosprávu dostali raketovou rýchlosťou do nútenej správy.

 

„mnohé sľuby sú v skutočnosti len morálne zmenky na ktoré chýba hotovosť.“       

 

nepomôže mágia, ale práca

voliči sú dospelí ľudia, ktorí dobre vedia, že aj ich peňaženka musí mať vyrovnané  príjmy s výdavkami a všetko ostatné, ak to nie je šetrenie, je iba život na dlh. preto by si aj pri volebnom výbere mali zachovať zdravý úsudok a rozlišovať medzi tým, čo je možné a čo sa nedá. spolu s informovaným odhadom by sa mali vyzbrojiť rozvahou pri hlasovaní.  tak, ako v politike nepomôže mágia, ale tvrdá práca, rovnako sa pri voľbách netreba spoliehať na náhodu, ale budúcnosti treba pomôcť vlastnou rozvahou. teda schopnosťou odlíšiť medzi kandidátmi tých, ktorí vedia od tých, čo to predstierajú.

v týchto týždňoch netreba podľahnúť agresívnym kampaniam. je tiež vhodné ignorovať ponúkanú falošnú verziu reality. v komunálnych voľbách nejde výlučne o poslancov, starostov a primátorov, ale o to, do akej miery si dokážeme vybrať najlepších z ponuky uchádzačov.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 258572x
Priemerná čítanosť článkov: 4310x

Autor blogu

Kategórie