Založ si blog

Zostane samospráva samosprávou?

Toto nie je rečnícka otázka, na ktorú sa oplatí reagovať všeobecnou deklaráciou. Je to principiálna záležitosť, ku ktorej bola v utorok 19. marca veľmi zaujímavá diskusia v Českom Senáte. Napriek tomu, že svojím spôsobom bola reakciou na ambíciu ich Najvyššieho kontrolného úradu rozšíriť svoju kontrolnú činnosť, detaily nechajme na vedľajšej koľaji. Sústreďme sa na princípy.

Princípy komunálu
Miestnu územnú samosprávu netreba vymedziť iba všeobecnou poučkou, ktorá má oporu v komunálnej legislatíve. Mestá a obce sú predovšetkým komunity, ktoré spravujú svoje územie. Komunál je jednou z podmienok demokracie a predpokladov úspešnej správy miestnych záležitostí v mestách a obciach. Treba v ňom vidieť lakmusový papierik nálad v spoločnosti a v neposlednom rade je priestor pre nové politické elity. Úspešní politici z lokálnej úrovne majú cenné praktické skúsenosti. Vedia hľadať kompromis medzi obmedzenými možnosťami a neustále rastúcimi požiadavkami obyvateľov. Cítia výhodu permanentného dialógu a vedia, že úprimnosť je viac ako heroické pózy. A okrem toho všetkého netreba zabúdať ani na stranícke značky. Tie ak chcú byť úspešné majú niekoľko konkrétnych možností: vychovajú si budúcich lídrov, nakúpia kvalitných ľudí s praktickými skúsenosťami, alebo budú pokračovať tak ako doteraz, kedy strácajú obsah.

To všetko dokazuje, že slobodná miestna územná samospráva je systém, ktorý netreba oklieštiť, ani zosmiešniť, ale brániť a rozvíjať.

Práve to už je o princípoch komunálu. Dajú sa vylepšovať, ale nemožno ich nahradiť. Napriek tomu, že centrálne riadenie, obmedzenie moci a rozšírenie vplyvu je pre vrcholových politikov obrovským lákadlom.

 

Vystúpenie na konferencii v Senáte PČR

Vystúpenie na konferencii v Senáte PČR

Všeobecné vytriezvenie
V dnešnej dobe sa ukazuje, že pojmy treba naplniť užitočným obsahom. Napríklad otvorené vládnutie automaticky neznamená zodpovedné vládnutie. Prijímať verdikt hlasnou trúbu síce bude absolútne otvorené, ale kým nepoznáme všetky dopady navrhovaných zmien, tak potom si viac ublížime ako pomôžeme. Podobné je to aj v prípade transparentnosti, ktorá sa neraz stáva muníciou na útoky, pretože je zbraňou na mediálnu šikanu a nevyberané útoky na sociálnych sieťach. Prístup k informáciám a schopnosť im rozumieť sú odlišné veci. Rovnako aj zľahčovanie a zovšeobecňovanie. Niet pochýb, že individuálne zlyhanie jednotlivca povýšime na chybu systému a ten, kto urobil chybu dáva zámienku na spochybnenie všetkého naokolo. To nie je správne. Je to nebezpečné.

Spoločenský vývoj za ostatné roky ukazuje, že forma veľmi rada predbehne obsah. Čo je na škodu veci. Niet divu, že z politického sveta do komunálu presiaka presne to, čo tam nepatrí:

– konflikty,

– odklon od podstaty,

– preferovanie rýchlych riešení pred systematickými zmenami a pod.

Nastal čas na všeobecné vytriezvenie a schopnosť odlíšiť podstatné od zástupného. Preto odpoveďou na to, či zostáva samospráva samosprávou je to, do akej miery budeme brániť jej princípy a hodnoty.  V opačnom prípade nás zahltia detaily, kvôli ktorým zabudneme na podstatu.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259231x
Priemerná čítanosť článkov: 4321x

Autor blogu

Kategórie