Založ si blog

„Hviezdy“ samospráv podpálili komunál

Nádej a kompetentnosť. Presne toto spájame s tými, od ktorých očakávame, že budú našou oporou. Platilo to aj o mestách a obciach, ktoré v parlamentnej ústavnej väčšine pred tromi rokmi počítali s tým, že komunál nebude terčom ani bankomatovou kartou. Stal sa opak. Svoje o tom vedia nielen mestá a obce, ale ich obyvatelia, ktorým sa zvýšili miestne dane a poplatky – ako prirodzená reakcia na to, že vláda samosprávam berie peniaze a dáva faktúry za svoje zlé rozhodnutia. Prvý máj – sviatok práce je hádam primeraný tomu, aby sme sa pozreli koľko toho bude potrebné odpracovať a opravovať, aby mestá a obce neskolabovali.

Komunálne „hviezdy“ sa zahniezdili

Pred voľbami sa strany vystatovali, ktorá má na kandidátnej listine viac starostov a primátorov, starostiek a primátoriek, pretože cez nich vzniká garancia lepších zákonov, keďže poznajú dennodennú realitu v mestách a obciach.

Súčasťou vládnej koalície sa tak v parlamentných laviciach stali:

Zita Pleštinská (neuspela v jesenných voľbách starostky – obhajovala mandát, prehrala aj voľby poslankyne VÚC),

Monika Kavecká (neuspela v jesenných voľbách starostky – obhajovala mandát, prehrala aj voľby poslankyne VÚC),

Anna Mierna (neuspela v jesenných voľbách primátorky – obhajovala mandát),

Martina Brisudová (neuspela v jesenných voľbách primátorky – obhajovala mandát),

Alexandra Pivková (opätovne zvolená za primátorku),

Miroslav Kollár (neuspel v jesenných voľbách primátora – obhajoval mandát),

Vladimír Ledecký (už nekandidoval za starostu, neuspel v kandidatúre na poslanca VÚC),

Jozef Lukáč (bývalý vicežupan, neuspel v kandidatúre na poslanca VÚC),

Marek Hattas (obhájil post primátora – do parlamentu cez ZA ĽUDÍ, v poslaneckom klube SaS ale má vlastnú stranu),

Jozef Šimko (obhájil post primátora).

V národnej rade mala vláda 10 primátorov a starostov, jedného vicežupana a pomerne veľa poslancov z miestnych a regionálnych parlamentov. Napriek tomu hodili mestá a obce cez palubu.

Je však zrejmé, že komunálne „hviezdy“ jednoducho zahniezdili v komforte pritakávania. Zabudli na realitu v území. Hlasovaniami, mlčaním, možno nechápaním toho, čomu asistujú ublížili svojim samosprávam a všetkým naokolo. V parlamente sa ukázal ich prínos pre mestá, obce, samosprávne kraje ako minimálny.

Nebezpečný účet za ich pobyt v parlamente

Účet, ktorý vystavili samosprávam, či presnejšie faktúra je obrovská. Na konci dňa je preto v mestách a obciach dilema: kde všade škrtať a čo udržať. Po tejto dileme nastupuje ďalšia: koľko zvýšiť dane, aby to ľudia zvládli, lebo verejné služby nie sú grátis.

  • Svoje o tom vedia ľudia pri zvýšení poplatkov za komunálne odpady a drobné stavebné odpady
  • Svoje o tom vedia ľudia pri zvýšení daní z nehnuteľností.
  • Svoje o tom vedia ľudia pri zvýšení cestovného v MDH.
  • Svoje o tom vedia ľudia pri zvýšení poplatkov v školách a školských zariadeniach.
  • Svoje o tom vedia ľudia pri zvýšení poplatkov za služby v sociálnych zariadeniach.
  • Svoje o tom vedia ľudia pri zvýšení dane za psa.
  • Svoje o tom vedia športovci, folklóristi, organizácie, ktoré už nemôžu siahnuť na dotácie pre podporu svojich aktivít tak, ako v minulosti.

Čistý mínus 250 mil. eur

Minulý rok bol finančne krutý, tento sa výška faktúry ešte iba tvorí. Čo sa bude diať budúci rok? Netreba zabúdať na januárové zálohové platby, ktoré samosprávy a ich organizácie dostali v astronomickej výške. Neboli ticho a zverejňovali ich. Budúci rok, najskôr kvôli nepomoci s cenami energií a potom tak s chabou pomocou, ako aj s tým, že ministerstvo hospodárstva ZABUDLO na obce bez plynofikácie a samosprávy, ktoré z plynu prešli na obnoviteľné zdroje energií nedostali môžeme očakávať závratné zúčtovacie platby.

Minulý rok, kedy štát pomáhal s cenami energií počas leta, veď načo pomáhať počas zimy? tvoril nárast cien za energie zvýšený výdavok o 110 mil. eur. Novelou zákona o financovaní škôl – schválenou bez konzultácii so samosprávami – za asistencie primátorov a starostov vládnej koalície, sa v minulom roku zvýšili výdavky komunálu o viac ako 10 mil. eur. Novela zákona o financovaní sociálnych služieb zobrala komunálu viac ako 8 mil. eur, ktoré sa presunuli súkromníkom. Nezodpovedný parlament zobral samosprávam peniaze na ich školy a ich zariadenia sociálnych služieb.

„Výsledok hospodárenia miest a obcí za rok 2022 podľa Rozpočtového informačného systému pre samosprávu,

mimochodom oficiálneho systému ministerstva financií, je

čistý mínus 250 mil. eur.“

Nejde o rozdiel medzi príjmami a výdavkami, ale o to, že peniaze, ktoré si mestá a obce šetrili na rozvoj, spolufinancovanie eurofondových projektov, na rezervu pre prípad živelnej pohromy museli zobrať ľuďom na zaplatenie dlhov spôsobených vládou.

Žijeme pre ďalší dlh

Aby toho nebolo málo, aj tento rok ekonomika samospráv naznačuje nemalé problémy v uliciach a mestských častiach našich samospráv. Samosprávy sa budú naďalej prepadať a poslanci vládnej koalície v parlamente z prostredia primátorov a starostov sa naďalej budú len prizerať.

Pozrime sa na to nespochybniteľnými číslami:

Celkový  dopad daňového bonusu (oproti stavu na začiatku roku 2022) vo výške 749 mil. eur

Kompenzácia cez DPPO suma 325 mil. eur

Energetické kompenzácie suma 200 mil. eur. Ale hranice a limity na prijímateľa sú nastavené tak, že 200 mil. eur sa nevyčerpá

FAST CARE suma 127 mil. eur. Táto akože pomoc priamo nesúvisí s dopadom daňového bonusu, samosprávy by mali nárok aj bez zmeny legislatívy. Tu ide o neminuté eurofondy.

SIH úvery suma 136 mil. eur. Je to pôžička, ktorú treba vrátiť. Toto v žiadnom prípade nie sú kompenzácie výpadku príjmov, ide o minutie nevyčerpaných eurofondov

„Výsledok po kompenzácii z dane z príjmu právnických osôb

čistý mínus 323 mil. eur pre tento rok.

Ešte ale nie sme ani v jeho polovici.“

Oprava – samozrejmosť, modernizácia – nevyhnutnosť  

Miestna územná samospráva potrebuje modernizáciu. O tom niet pochýb. Reforiem už bolo dosť a každá viac ublížila ako pomohla. Dnes, na sviatok práce musíme priznať, že toto bude tvrdá práca, ktorej musí predchádzať oprava toho, čo nám zanechali tri roky nezodpovednej vlády, ktorej v parlamente asistovali primátorky, starostky, primátori a starostovia v laviciach vládnej koalície.

„Jednoducho, predvolebné „hviezdy“ samospráv,

zapálili mestá a obce.“

Pre stranu HLAS je jasné, že bez opravy a nápravy samosprávy skolabujú. Uvedomujeme si, že mestá a obce musia byť najlepším domovom pre svojich obyvateľov a vieme, že samosprávne kraje sú strechou, cez ktorú nemôže zatekať. V každom prípade už teraz je zrejmé, že oprava bude samozrejmosť a modernizácia samospráv nevyhnutnosť.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259314x
Priemerná čítanosť článkov: 4322x

Autor blogu

Kategórie