Založ si blog

Heger a Vallo? Žiaden rozdiel

Predseda vlády vo výpovednej lehote – Eduard Heger včera konštatoval, že samosprávy majú viac peňazí, ako sa čakalo. Reagoval tak na zvyšovanie poplatkov v Bratislave. Dokonca išiel ešte ďalej. Podľa neho štát kompenzoval 90 percent prostriedkov, ktoré zaťažili rozpočty samospráv v dôsledku minuloročných legislatívnych opatrení. Ak by tomu tak bolo, potom by výsledok hospodárenia miest a obcí za minulý rok nebol čistý mínus takmer 250 mil. eur. Až tento rok naplno cítia mestá, obce a župy výpadky na príjmoch kvôli drahým energiám a zle nastavenej štátnej pomoci. To stále nie je všetko. Daňový bonus berie komunálu v tomto roku 618 mil. eur, a v každom ďalšom roku ďalší veľký balík peňazí. Poslanci parlamentu však na aktuálnej schôdzi, idú ešte ďalej.

Možno nevníma, ale určite nechápe

Na aktuálnej parlamentnej schôdzi je novela troch zákonov, ktoré samosprávam do roku 2026 zoberú takmer miliardu eur! Pre zainteresovaných šialenstvo a nepredstaviteľný problém, pre politických netušilov iba zmeny na ktoré sa poskladáme a ktoré samosprávam zoberú ďalšie obrovské peniaze.

Eduard Heger možno nevníma realitu. Veď ako si vysvetliť fakt, že nečítal memorandum s Lekárskym odborovým zväzom, ale za mediálnej pozornosti ho podpísal a hlásil sa k nemu až do momentu, kým vyšlo najavo, čo tam je vlastne napísané.

Magistrát hazarduje s našim hlavným mestom

Primátor Bratislavy Matúš Vallo pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky v súvislosti so zvyšovaním poplatkov uviedol: „Hlavné mesto zdvihne ceny viacerých poplatkov. O 64 percent sa má zvýšiť daň z ubytovania, v priemere o 25 percent stúpnu úhrady v zariadeniach pre seniorov, školné v základných umeleckých školách či poplatky mestského pohrebníctva Marianum, vyššie bude i vstupné na športoviská a do mestských kultúrnych inštitúcií.“ Zvýšenie zdôvodnil dosahmi prijatej legislatívy i inflácie na rozpočet mesta. „Rozhodnutia vlády, ktorými vybrali z rozpočtov samospráv obrovské zdroje, inú možnosť obciam a mestám nenechávajú,“ povedal. Dodal, že zvýšenie poplatkov sprevádza i šetriaci režim, ktorý zredukuje investície do zveľaďovania mesta.

Faktom je, že Heger od Igora Matoviča prevzal nielen vládu, ale aj žezlo, a pokračuje v rozbíjaní samosprávy. Centrálna vláda berie peniaze, znižuje príjmy miest a obcí, komplikuje život samosprávam. Avšak, nepresúva kompetencie, ktoré by znamenali potrebu zvyšovania počtu úradníkov. A tu narazíme na tvrdú realitu.

Bratislava síce zainvestovala nemalé peniaze do vzniku Metropolitného inštitútu, kde čo je vlastne malá fabrika – a výdavky rastú.  Popri tomto inštitúte má primátor Vallo poradcu pre mestské časti. Aby mu nebolo smutno, aj poradkyňu v oblasti riadenia zmien. Nechýba ani poradca pre rozvoj mesta. Netreba zabúdať na splnomocnenca pre zeleň a životné prostredie. Áno, ide o splnomocnenca pre komáre. Ak to niekomu znie kuriózne, potom nezabudnime ani na nočného primátora, ktorý začal svoju činnosť v roku 2020. Mimochodom, spomínate si na zatváranie nočných podnikov kvôli pandémii? Detailnejší pohľad na fungovanie magistrátu zreteľne naznačuje, že postupne sa transformoval na fabriku so stovkami nových zamestnancov. Asi aj preto sa treba pripraviť na šetrenie a prepúšťanie, o ktorom sa ešte verejne nehovorí.

Pravdou zostáva, že riadenie Bratislavy je aj o manažovaní nášho hlavného mesta. preto je potrebné tomuto venovať výrazne viac pozornosti, lebo dnes je mimoriadne pohodlné ospravedlňovať chyby zlyhaniami iných. Ak niekto skloňuje Progresívne Slovensko ako nádej pre Slovensko, na príklade Bratislavy vidíme jasnú beznádej. Mimochodom, Vallova strana Team Bratislava ovládla mestské ako aj miestne zastupiteľstvá, stala sa tak najsilnejšou v hlavnom meste. Preto vyhovárať sa nestačí!

„Medzi Hegerom a Vallom preto neexistujú výraznejšie rozdiely.“

Obaja idú po povrchu a energiu míňajú na to, ako ospravedlniť nespochybniteľné zlyhania. Kým prvý však ukázal, že nevie riadiť krajinu – a ešte chce riadiť stranu, druhý dokazuje, že to nevie robiť v malom a chcel by vo veľkom. Chaos môže mať rôzne formy. Heger s Vallom sú však jeho lídrami.   

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259205x
Priemerná čítanosť článkov: 4320x

Autor blogu

Kategórie