Založ si blog

Udržíme sociálny zmier?

Turbulentné obdobie v ktorom vidíme, ako celoplošné testovanie spomaľuje šírene vírusu, ale nelieči a kedy ekonomika pribrzďuje tancovaním medzi zákazmi a opatreniami nikomu neprospieva. Tlačíme pred sebou balvan problémov. A možno čakáme, že nám pomôže akási zhoda okolností. Nič z toho nám neprospieva.

Pod ťarchou toho narastá medzi podnikateľmi nervozita, medzi sociálnymi partnermi nedôvera a medzi ľuďmi sa stupňuje apatia. Spoločnosť sa hýbe, len nie sme presvedčení, či správnym smerom a potrebným tempom. Je zbytočné ďalej popisovať situáciu, a bolo by nezodpovedné to dávať za vinu bývalej vláde, prípadne tým onálepkovať súčasnú. Nehľadajme autora, lebo si len budeme kradnúť čas. A ten nám určite nie je naklonený.

S plnou vážnosťou sa musíme pripraviť na to, že situácia bude ešte vážnejšia. Čakajme ďalší prepad ekonomiky, nárast nezamestnanosti a to, ako sa každý z nás dokáže vnútorne vysporiadať s negatívnymi správami, ktoré budú prichádzať rýchlym tempom. Aj tí, čo si to ešte nepripúšťajú to pocítia. Perina, ktorou sa chceme prikrívať bude menšia aj tenšia. Možno sa z nej stane už iba deka. Lenže nevieme na ako dlho.

Otázka na ktorú je nevyhnutné v pomerne krátkej dobe nájsť odpoveď, a vďaka nej ponúknuť východisko znie pomerne jasne: Udržíme sociálny zmier? Aj tie najoptimistickejšie prognózy hovoria o negatívnych dopadoch na ekonomiku, ktorá ťahá krajinu a priamo sa dotknú sociálnych aspektov, o ktoré sa opierajú ľudia. Nastáva súboj, v ktorom nemôžeme pripustiť konfliktnú líniu na báze kto z koho, ale všetci spolu.

Nepotrebujeme reči v kŕči, ale inšpiráciu záchranným plánom, ktorí nahradí výraznú spoločenskú polarizáciu. Keď lož splynie s pravdou, máme problém. Dnes sme na tom pomerne rovnako.

Tak ako koalícia nesmie žiť v predstave, že pozná všetky riešenia i východiská, lebo má parlamentnú väčšinu, tak by aj opozícia mala upustiť od predstavy, že by túto situáciu zvládla grandiózne, lebo má skúsenosti s vládnutím.

Na scénu musia nastúpiť autority naprieč politickým spektrom, predstavitelia vlajkových lodí priemyslu, komunálni lídri aj zástupcovia zamestnancov. Situácia v ktorej sme, nie je volebná aréna, ale boj o budúcnosť, kedy zachovanie sociálneho zmieru bude prvým predpokladom zvládnutia pomerne náročného obdobia. Sociálni aktéri si preto musia sadnúť za stôl, kde jasne, vecne, bez ideologických predsudkov naformulujú kroky, ktorým ľudia uveria a to aj s vedomím toho, že popularita s nevyhnutnosťou sa neraz vylučujú.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259268x
Priemerná čítanosť článkov: 4321x

Autor blogu

Kategórie