Založ si blog

Udržíme sociálny zmier?

Turbulentné obdobie v ktorom vidíme, ako celoplošné testovanie spomaľuje šírene vírusu, ale nelieči a kedy ekonomika pribrzďuje tancovaním medzi zákazmi a opatreniami nikomu neprospieva. Tlačíme pred sebou balvan problémov. A možno čakáme, že nám pomôže akási zhoda okolností. Nič z toho nám neprospieva.

Pod ťarchou toho narastá medzi podnikateľmi nervozita, medzi sociálnymi partnermi nedôvera a medzi ľuďmi sa stupňuje apatia. Spoločnosť sa hýbe, len nie sme presvedčení, či správnym smerom a potrebným tempom. Je zbytočné ďalej popisovať situáciu, a bolo by nezodpovedné to dávať za vinu bývalej vláde, prípadne tým onálepkovať súčasnú. Nehľadajme autora, lebo si len budeme kradnúť čas. A ten nám určite nie je naklonený.

S plnou vážnosťou sa musíme pripraviť na to, že situácia bude ešte vážnejšia. Čakajme ďalší prepad ekonomiky, nárast nezamestnanosti a to, ako sa každý z nás dokáže vnútorne vysporiadať s negatívnymi správami, ktoré budú prichádzať rýchlym tempom. Aj tí, čo si to ešte nepripúšťajú to pocítia. Perina, ktorou sa chceme prikrívať bude menšia aj tenšia. Možno sa z nej stane už iba deka. Lenže nevieme na ako dlho.

Otázka na ktorú je nevyhnutné v pomerne krátkej dobe nájsť odpoveď, a vďaka nej ponúknuť východisko znie pomerne jasne: Udržíme sociálny zmier? Aj tie najoptimistickejšie prognózy hovoria o negatívnych dopadoch na ekonomiku, ktorá ťahá krajinu a priamo sa dotknú sociálnych aspektov, o ktoré sa opierajú ľudia. Nastáva súboj, v ktorom nemôžeme pripustiť konfliktnú líniu na báze kto z koho, ale všetci spolu.

Nepotrebujeme reči v kŕči, ale inšpiráciu záchranným plánom, ktorí nahradí výraznú spoločenskú polarizáciu. Keď lož splynie s pravdou, máme problém. Dnes sme na tom pomerne rovnako.

Tak ako koalícia nesmie žiť v predstave, že pozná všetky riešenia i východiská, lebo má parlamentnú väčšinu, tak by aj opozícia mala upustiť od predstavy, že by túto situáciu zvládla grandiózne, lebo má skúsenosti s vládnutím.

Na scénu musia nastúpiť autority naprieč politickým spektrom, predstavitelia vlajkových lodí priemyslu, komunálni lídri aj zástupcovia zamestnancov. Situácia v ktorej sme, nie je volebná aréna, ale boj o budúcnosť, kedy zachovanie sociálneho zmieru bude prvým predpokladom zvládnutia pomerne náročného obdobia. Sociálni aktéri si preto musia sadnúť za stôl, kde jasne, vecne, bez ideologických predsudkov naformulujú kroky, ktorým ľudia uveria a to aj s vedomím toho, že popularita s nevyhnutnosťou sa neraz vylučujú.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259303x
Priemerná čítanosť článkov: 4322x

Autor blogu

Kategórie