Založ si blog

Virtuálny priestor na reálne rozhodovanie

Situácia nás prinútila spadnúť do virtuálneho sveta. Už to nie sú len statusy, lajky, emodži, prípadne osobné kopance od anonymných nickov, ale niečo skutočne dôležité. Zisťujeme, že rokovania, vyjednávania a komunikácia v neosobnom prostredí fyzickej neprítomnosti má svoju solídnu náhradu.

„Potykajme si“ s technológiami
Vo výraznejšej miere začíname využívať rôzne komunikačné systémy, na ktoré sme v minulosti nemali chuť, dôvod, alebo sme ich síce evidovali, ale na takúto formu vedenia rokovaní sme pozerali cez prsty. Doba nás núti ich využívať, čo je stále lepšie, akoby sme to mali vnímať formou príkazu ustanoveného zákonom, termínom aj sankciou.

Parlament tento týždeň rozšíril možnosti rokovania zastupiteľstiev. Lepšie povedané, na druhý pokus schválili to, čo je nevyhnutné a potrebné. Samozrejme, tak ako je to na Slovensku bežné, čím je vec viac samozrejmá, o to viac polemiky sa jej dostáva. Pravdou však je, že zastupiteľstvá budú môcť rokovať aj neosobne. Majú k dispozícii dve formy a to videokonferenciu, prípadne hlasovanie per rollam – samozrejme tajné spolky neprichádzajú do úvahy!

Nové formy rokovania zastupiteľstiev

Rokovanie obecného zastupiteľstva podľa § 12 možno počas krízovej situácie uskutočniť prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami komunikačnej technológie. Z rokovania obecného zastupiteľstva podľa prvej vety obec vyhotoví obrazovo-zvukový alebo zvukový záznam, ktorý do 48 hodín po ukončení rokovania zverejní na webovom sídle obce, ak ho má zriadené, a do päť dní po ukončení rokovania v podobe zápisnice na úradnej tabuli obce a na webovom sídle obce, ak ho má zriadené. Obrazovo-zvukový alebo zvukový záznam podľa predchádzajúcej vety obec komukoľvek bezodkladne sprístupní po skončení rokovania.

Vo výnimočných prípadoch, keď existujú vážne dôvody, pre ktoré nie je možné uskutočniť rokovanie obecného zastupiteľstva podľa odseku 2 alebo podľa § 12, môže obecné zastupiteľstvo počas krízovej situácie prijať uznesenie korešpondenčným hlasovaním v listinnej podobe alebo hlasovaním prostredníctvom elektronických prostriedkov s použitím e-mailových adries poslancov, ktoré boli na tento účel preukázateľne oznámené, ak sa má hlasovanie uskutočniť prostredníctvom elektronickej pošty. Hlasovaním podľa prvej vety možno prijať uznesenie iba: a) vo veciach bezprostredne súvisiacich so zabezpečením opatrení na riešenie krízovej situácie, b) vo veciach, ktoré z dôvodu hroziacej škody neznesú odklad.

V každom prípade poslanci a všetci účastníci rokovaní zastupiteľstiev majú zelenú na rokovania, kedy sa nemusia obávať o seba, ani o okolie. Ale podstata je niekde inde.

Slovensko sa síce roky tvárilo ako krajina ktorá bude v informatizácii násobiť a deliť, budeme prví, budeme lídri… Až tieto dni ukazujú, koľko fráz nemalo obsah, koľko póz bolo iba hereckou sebaprezentáciou. Doba v ktorej sme sa ocitli a hľadanie východísk nás posúvajú ďalej ako sme si mysleli. Už si musíme „potykať“ s technológiami.

Nové možnosti komunálu

Práve elektronická forma rokovaní zastupiteľstiev otvorila možnosti cez ktoré komunál dostal nový priestor. Už to nebude o tom koľko informačných systémov používate, ako, a načo. Už to bude o tom, koľko mestá a obce dokážu z virtuálnych služieb vyťažiť pre reálny život. To zdá sa je omnoho silnejšie ako reklamné kampane ktoré nám niečo skôr nanucujú ako presviedčajú.

Za rozšírenie možností zastupiteľstiev rokovať ďalšími formami hlasovalo 84 poslancov parlamentu. Ťažko povedať koľko z nich si uvedomilo aj to, že schválením nových pravidiel podporili ďalšiu informatizáciu samospráv. Pravdou zostáva, že k tomu výrazne prispeli.

Skúsme sa na súčasnú situáciu preto pozerať aj ako na dobu príležitostí s pridanou hodnotou.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259266x
Priemerná čítanosť článkov: 4321x

Autor blogu

Kategórie