Založ si blog

Samospráva v novej ére

Žijeme dobu plnú neistoty. Nepoznáme dĺžku trvania problémov, ani šírku ich dopadov. S určitosťou vieme, že s pandémiou nastúpila ekonomická kríza. Nemáme čas na chaos a paniku, ale iba na rozvážne rozhodnutia.

 

Sila samosprávy
Samospráva od prvého momentu prepuknutia pandémie COVID – 19 preukázala obrovský cit pre realitu, solidaritu, krízový manažment aj spoločenskú zodpovednosť.

V mestách, obciach, ale aj na úrovni samosprávnych krajov sa začali do praxe uvádzať opatrenia zvyšujúce prevenciu. Zatváranie škôl, nové pravidlá v hromadnej doprave, obmedzenia v domovoch sociálnych služieb, kultúrnych zariadeniach a všade tam, kde zvýšený pohyb ľudí znásobuje riziká šírenia vírusu. Primátori, starostovia, zamestnanci úradov začali so šitím rúšok, k tomuto sa pridala ich distribúcia, ktorá bola o niekoľko málo dní rozšírená na distribúciu jedla, potravín, liekov. V samospráve sa definovali cieľové skupiny, na ktoré sa sústredila prioritná pozornosť.

Hoci nie vždy sa samospráve z centra dostalo potrebné usmernenie, v regiónoch nepristúpili na alibizmus. Ani nerezignovali. Potenciál samosprávy sa ukázal ako pomerne veľký, čo dokazuje, že samosprávy nevnímajú život cez zákony a paragrafy, ale cez reálne životné situácie v komunitách. Práve táto pozícia naznačuje kde je potrebné sústrediť najviac síl a pozornosti, aby sme nepadli na kolená.

 

Ekonomická realita
Samozrejme, ochrana života a zdravia je najvyššie hodnota, ktorej musíme venovať všetku silu, ktorá je v nás. Zároveň je potrebné vnímať ekonomickú realitu.

Tempo ekonomiky spomaľuje. Firmy avizujú vážne problémy a samosprávy očakávajú pokles príjmov. Pritom ešte iba prichádzajú dozvuky legislatívnej búrky, ktorá za ostatné roky na komunál húfne presúvala kompetencie a úlohy bez finančného krytia. Hoci už vtedy bolo zrejmé, že skôr či neskôr spomalí ekonomika, mestá a obce budú mať menej peňazí, ale povinnosti nové povinnosti im zostanú.

Zmeny v rozpočtoch, obmedzovanie verejných služieb, škrty v plánoch a rozvojových projektoch nebudú ničím výnimočným. Samospráva však musí zostať samosprávou a keďže je v týchto týždňoch ukazuje, že dokáže zvládať náročné úlohy, je potrebné ju zveľaďovať. Bez komunít, pre ktoré je miestom pre život sa to ani ináč nebude dať.

 

Využime príležitosti
Nová vláda bude nútená pod tlakom situácie definovať veľmi nízky počet, ale pritom zrozumiteľných priorít. Tu už nejde o politiku, ale o krajinu. Preto by mala využívať potenciál samosprávy, ktorý dokáže formulovať nové príležitostí. Na verejné investície, udržiavanie zamestnanosti, koordinovaný rozvoj územia, podporu lokálnej hospodárskej politiky a sociálny zmier.

Až 92 % samospráv priamo, alebo cez svoje organizácie vykonáva verejnoprospešné činnosti. Svojimi malými a strednými podnikmi realizujú verejné služby, ktoré nemerajú ziskom, ale rozsahom a kvalitou. Ak sa pomoc vlády sústredí na malé a stredné podniky aj v segmente komunálu, ihneď môžeme očakávať udržanie zamestnanosti, ale aj to, že komunálny odpad, kosenie parkov, celoplošná zimná údržba či správa športovísk nebudú biznisom pre súkromné firmy, ale získajú rozmer sociálneho podnikania. Mimochodom, už v čase „ekonomickej hojnosti“ sa komunál začal orientovať na sociálne podnikanie, lebo si tvoril záložný plán na obdobie nepohody. V regiónoch vidíme potenciál miestnych akčných skupín, ktoré fungujú ani nie tak vďaka vládnej politike, ako skôr napriek nej. Ale sú pripravené investovať do ekonomického a sociálneho rozvoja. Popri systematickej podpore medziobecnej spolupráce je nevyhnutné formulovať systém zdieľania. Nevyčerpané eurofondy sa dajú využiť na verejné investície v samosprávach.  Nemôže mať každá obec všetko, ale každá z toho môže mať osoh. Potrebujeme podporu stavebníctva napríklad pre výstavbu nájomných bytov, agrosektoru a potravinárstvu pomôžu pojazdné predajne a dovoz potravín na vidieku. Podpora smart riešení sa aj v týchto dňoch ukazuje ako užitočná pre životné situácie ľudí. Samosprávnym krajom užitočné kompetencie a samospráve, keď sa k nej pričlenia štátne úrady na regionálnej úrovni.

Tieto a ďalšie opatrenia majú hlbší význam ako mnohé, ktoré sme zažili počas ekonomickej krízy v roku 2008. Je čas formulovať užitočné východiská. Nestrácajme čas polemikou, ale ponukou riešení, pri ktorých dokážeme preukázať všeobecný osoh. Ostáva len veriť, že samospráva nebude vnímaná ani ako súper, ani ako rival, či záložný plán, keď zlyhá všetko naokolo, ale bude aktérom riešení.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:22

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259717x
Priemerná čítanosť článkov: 4329x

Autor blogu

Kategórie