Založ si blog

Na čom bude komunál?

Parlamentné voľby mnohé naznačili a ďalšie odkryli. Neboli len vysvedčením politických subjektov, ale vo výraznej miere reflektovali aj dlhodobé nálady v spoločnosti. Každá zo strán, vo väčšej, či menšej miere reflektovali aj na komunálne témy. Nájomné byty, modernizácia samosprávy, dostupnosť potravín na vidieku, sociálne služby, regionálne školstvo, a napokon aj zrušenie jedného volebného obvodu. Aj preto boli súčasťou kampani komunálni lídri. Práve preto kľúčová otázka znie: Na čom bude komunál?

Strany hazardovali s komunálnymi lídrami  
Každé parlamentné voľby sprevádza záujem partají na tom, aby do národnej rady kandidovali aj starostovia či primátori. Je to signál o tom, že strana pozná realitu v regiónoch, že prihliada na potreby ľudí a život nevníma len straníckou centrálou.

V sobotňajších parlamentných voľbách sa v prípade troch strán ukázalo, že obsadenie kandidátnych listín richtármi automaticky negarantuje úspech. Nie iba preto, že ide o inú volebnú súťaž, ako je tá na území jednej dediny. Problém bol aj v tom, že stranícke centrály hazardovali s dôveryhodnosťou komunálnych lídrov, ktorí boli umiestnení na evidentne nezvoliteľných miestach. Neobsadili pozície tých čo formulujú témy, ale tých, čo majú v kúte asistovať cieľom bratislavskej straníckej centrály.

Aj preto KDH, SNS, ale aj MOST-HÍD len znásobili chybu, ktorá bola osudná strane SIEŤ pre štyrmi rokmi. Tá mala na svojej kandidátnej listine 17 starostov a primátorov, MOST – HÍD mal najviac, celkovo 34 starostov a primátorov. Slovenská národná strana na kandidátnu listinu nominovala 14 starostov a primátorov a Kresťanskodemokratické hnutie sa ani vtedy nedostalo do parlamentu no vytvorilo priestor pre 13 kandidátov z prostredia štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.

V sobotňajších parlamentných voľbách ponúkalo KDH 35 starostov a primátorov, MOST-HÍD 34 a SNS ich mala 22. Mali ich najviac spomedzi všetkých kandidujúcich subjektov. Akurát veľkú väčšinu umiestnili na nezvoliteľné miesta, poslali ich do kúta. Napriek výsledkom vo svojich samosprávach, napriek tomu, že veľkú skupina z nich pôsobí vo svojich pozíciách viac ako jedno volebné obdobie. Je zrejmé, že tieto strany hazardovali so svojím ľudským kapitálom, ktorí im v území robil dobré meno. Neraz napriek týmto stranám, a nie práve vďaka nim.

 

Komunálna barla
Ak sa pozrieme na úspešné kandidujúce subjekty z hľadiska počtu starostov a primátorov, ktorí mali ambíciu pôsobiť aj v Národnej rade Slovenskej republiky, čísla ukazujú, že 6 partají malo na svojich kandidátnych listinách 48 richtárov.

Najviac spomedzi týchto subjektov mal SMER – sociálna demokracia a to 20, nasledovalo OĽANO s 9 kandidátmi, Za ľudí malo 6, ĽSNS a SME Rodina 5 a SaS celkovo troch kandidátov z prostredia štatutárnych zástupcov obcí. Aj v tomto prípade platí, že ich umiestnenie na čelných priečkach nebola samozrejmosť, ale skôr výnimočnosť.

 

Potrebujeme zmeny, ale k lepšiemu
Miestna územná samospráva toho potrebuje veľa. A nejde pritom iba o peniaze. O modernizáciu, úpravu kompetencií, zachovanie práva každej obce na život. Určite potrebuje aj systémové zmeny v sociálnej oblasti a regionálnom školstve a konečne aj stavebnú legislatívu. Samozrejme, do radu požiadaviek potrebujeme zaradiť aj finančnú disciplínu štátu pri prenesenom výkone štátnej správy, úpravu pravidiel pri verejných obstarávaniach vrátane výraznej podpory nájomného bývania a tiež systematickú podporu medziobecnej spolupráce. Zrejme je aj najvyšší čas nehovoriť o najmenej rozvinutých okresoch, ale o prioritných okresoch, kde význam nebude iba v zmene názvu, ale v prístupe.

V každom prípade od toho všetkého nemožno oddeliť ani zmeny v manažovaní miestnej štátnej správy, ktorá funguje viac vďaka ľuďom ako nastaveným pravidlám.

Miestna územná samospráva potrebuje zmeny, ktoré musia byť o vylepšení systému. Ich zavedeniu pritom musia predchádzať kvantifikácie dopadov, aby bolo zrejmé, čo – ako – čím zmeníme, pretože chyby sprevádzané reformou verejnej správy pred 20 rokmi doteraz komplikujú samosprávam život a obmedzujú ich v raste a rozvoji.

Zrejme v tom všetkom bude potrebná argumentačná podpora starostov a primátorov nastupujúcich do parlamentu. Ostáva veriť, že sa poučia z chýb svojich predchodcov, ktorí viac ako potreby samospráv presadzovali požiadavky straníckych centrál. Ak si uvedomíme, že veľká skupina komunálnych lídrov vstupujúcich do parlamentu je zo stredne veľkých miest a obcí, práve ich cenné a priame skúsenosti, ale aj vnímanie problémov vidieka a miest môžu pozitívne zavážiť pri schvaľovaní legislatívy.

„Komunál sa v tomto volebnom období môže posunúť dopredu. Má na to mnohé predpoklady, ktoré sú však limitované individuálnou angažovanosťou richtárov v parlamente a kvalitou sociálneho dialógu.“

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259547x
Priemerná čítanosť článkov: 4326x

Autor blogu

Kategórie