Založ si blog

Toto je už o každej vláde!

Stredajší mimoriadny snem ZMOS vyvolal rozruch. Bol jasným signálom, lebo so samosprávou to nevyzerá dobre. Rovnako ako s ekonomikou, rastom sociálneho napätia a všeobecnou frustráciou spoločnosti. Tento kokteil neveští do budúcna nič dobré. Bolo by to však ešte horšie, ak by sme si to neuvedomovali. Aj o tom bol môj príhovor na stredajšom sneme. Tu nejde iba o túto vládu, ale každú ďalšiu, aby ju nenapadlo, že voči samospráve si môže dovoliť ešte viac ako tá predchádzajúca.

Samospráva nie je bankomatom

Každý, čo i len trochu zorientovaný človek sa musí cítiť vážne znepokojený. Dnes nestojí otázka tak, že koľko primátorov či starostov je orientovaných vľavo a koľko vpravo. Každý si veľmi dobre uvedomuje, že bez silných zásahov štátu a jeho adresnej pomoci bude mať komunál vážne existenčné problémy. Každý potrebujeme cítiť, že štát je oporou samosprávy a nie, že samospráva je jeho bankomatom.

Na poslednom rokovaní Rady ZMOS pred mesiacom bola diskusia aj o tom, že snáď neexistuje agenda, v ktorej by mestá a obce nemali problém. S úsmevom môžeme povedať, že samospráva nemá problém s celoplošnou zimnou údržbou v lete a v zime s prehrievaním betónu v centrách mestá. S plnou vážnosťou však musíme zdôrazniť, že situáciu, v ktorej sa nachádzame, ste nespôsobili ani nevytvorili. Napriek tomu sme pod tlakom, ktorý sa bude stupňovať. Na to potrebujeme reagovať, lebo v opačnom prípade si budeme kupovať diaľničnú nálepku a vykročíme Grécku cestu.

Potrebujeme spojencov

Pre spoločné úsilie potrebujeme hľadať spojencov. Nájsť spoločnú reč s vládou je takmer nemožné. Spolupracovať s politickou opozíciou je neprezieravé. Musíme sa rozhliadnuť inde.

Pred niekoľkými dňami úsilie Združenia miest a obcí Slovenska podporila Jednota dôchodcov Slovenska. Rovnako to platí aj Združení samosprávnych krajov. Individuálne rokujeme s niektorými partnermi v rámci tripartity. Vysvetľujeme im, že sme na spoločnej lodi a potrebujeme sa spojiť, aby sme dosiahli rovnaké ciele.

  • všetci na vlastnej koži cítime, že porušovanie legislatívneho procesu je bežný štandard. Určite sa zhodneme na tom, že spackaný proces negarantuje kvalitný výsledok.
  • samosprávy aj ostatní sociálni partneri cítime, že akosi nikto kompetentní si nerobí ťažkú hlavu z toho, že sa zákony schvaľujú bez toho, aby sme poznali ich dopady. A tak sa pozeráme na to, ako sa diera na nohaviciach nezašíva, ale vystrihuje.
  • sociálny dialóg sa postupne obmedzuje na oznamovaciu vetu cez tlačové besedy a sociálne médiá.

Neoplatí sa nariekať a už vôbec sa neoplatí pokračovať vo vymenovávaní krívd, nespravodlivostí, zlyhaní, ktorých sme svedkami. Skloniť hlavy, zostať urazení alebo rezignovať sa nedá. Mimoriadny snem  bol reakciou na mimoriadnu situáciu. Nikto z nás ju nezavinil, nikto z nás si nemá prečo sypať popol na hlavu.

Komunál je terč aj cieľ

Samospráva potrebuje definovať svoju pozíciu, lebo nežijeme v štandardnej dobe. Sme súčasťou turbulencií, žijeme v dobe individualizmu, povrchnosti, sebastrednosti, polarizácie a bulvarizácie. Nič z toho nie je vlastné tým, ktorí v samospráve pôsobia. Komunál je presným opakom toho, čo sa ponúka vo vysokej politike. Preto je samospráva pre mnohých tŕňom v päte, cieľom a terčom zároveň.

Združenie miest a obcí Slovenska so silnými štruktúrami je pre politickú reprezentáciu niečo nepredstaviteľné. Takmer 3 000 samospráv so 70 % dôveryhodnosťou medzi ľuďmi je pre mnohých skutočnou hrozbou. Inými slovami, chyba nie je v nás, ale v dobe, ktorú žijeme.

Z tlačových besied vidíte, že nie sme plačky. Každý problém dokážeme spárovať s riešeniami. Z legislatívneho procesu, do ktorého sa zapájame vidieť, že argumenty spojené s aplikačnou praxou sypeme z rukáva. Nič z toho akoby druhej strane nevyhovovalo. Vidíme, že keď politikom dochádzajú argumenty, útočia na nás. My na nich neútočíme, lebo toto nikdy nepatrilo do našej výbavy.

Keď sa pozrieme na posledné dva roky, bol to ZMOS, kto ponúkol východiská:

  • hlasovania zastupiteľstiev cez internet. Politici boli proti a vidíme, ako to už chcú zaviesť do svojej práce.
  • odklad splátok pri ŠFRB sme dokázali presadiť na krátke obdobie počas pandémie.
  • vďaka naším riešeniam mohlo 3,2 milióna ľudí využiť systémy na prihlasovanie na celoplošné testovanie. Od štátu táto pomocná ruka neprišla.
  • teraz má ministerstvo dopravy v rukách registračný systém pre utečencov. Je od nás.
  • dva roky skloňujeme potravinové púšte a už aj rezort pôdohospodárstva musel konštatovať, že iné riešenia okrem našich alternatív neexistujú.
  • ZMOS je jediná organizácia, ktorá má spracované audity originálnych a prenesených kompetencií. Štát túto domácu úlohu nezvládol a má ju uloženú uznesením vlády a parlamentu už dlhé roky.
  • ZMOS presadil do Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, do Programu Slovensko 2021-2027 a tiež do Národného plánu reforiem Centrá zdieľaných služieb.
  • ZMOS presadil garantované zdroje pre malé obce v Programe Slovensko 2021 -2027.
  • ZMOS pred rokom v apríli prvý krát poukázal na problémy s nárastom cien stavebných materiálov a až teraz sa začína rozhýbavať vláda.
  • ZMOS začiatkom októbra minulého roka poukázal na problémy s nárastom cien energií. A teraz vidíte, čo spôsobuje vládna ťarbavosť a nerozhodnosť.
  • ZMOS spracoval analýzu porušovania Európskej charty miestnej samosprávy a nastavil doterajším vládam zrkadlo. Už teraz sme víťazi, lebo máme potvrdenú monitorovaciu skupinu, ktorá príde na Slovensko a bude porovnávať naše výhrady s praxou. Toto je významný krok k tomu, aby sme konečne definovali deliacu čiaru medzi chúťkami parlamentnej väčšiny a samosprávou.
  • Od prvého júla Slovenská republiky predsedá zoskupeniu V-4. Stavme sa, že im ponúkneme niekoľko tlačových besied najvyšších štátnych funkcionárov a niekoľko recepcií. Nič viac. ZMOS však už predstavil svoju agendu digitálny reštart v Poľsku, začiatkom júna ju predstavíme v Čechách a koncom júna v Maďarsku. To všetko preto, lebo máme jedinečný projekt na koordinovanú spoluprácu samospráv v prihraničí, ktorú sme nazvali MUNICIPÁLNA V-4. Máme strategickú polohu, lebo v 36 prihraničných okresoch žije 48 % obyvateľov. To je naša silná stránka. My vieme, čo znamená vymyslieť aj domyslieť.

 

Neriadená reforma verejnej správy

V mnohých oblastiach chýba koncepčnosť, systémovosť a koordinovanosť.

Financovanie sociálnych služieb súkromníkom reže do malých obcí. Dofinancovávanie súkromných škôl robí veľké rany rozpočtom miest. Stratifikácia nemocníc a k tomu schválenie súdnej mapy ukazujú, že sa začala reforma verejnej správy, ktorú nikto nemá v rukách. Dokonca, do druhého čítania prešla parlamentom novela zákona o obecnom zriadení, ktorá podporuje delenie a odčleňovanie namiesto medziobecnej spolupráce. Kým my hovoríme o kvalite a dostupnosti verejných služieb a obslužnosti územia, oni podporujú privatizáciu verejných služieb. O čom teda majú byť komunálne voľby, ak budú verejné služby sprivatizované? O číslach došlých faktúr?

 

Mimoriadny snem musí musí byť jasným signálom:

k členskej základni, že aj v jesenných voľbách sa oplatí kandidovať,

k politikom, lebo potrebujú pochopiť deliacu čiaru,

k spoločnosti, lebo namiesto paniky šírime rozvahu,

k sociálnym partnerom, lebo sme na jednej lodi.

 

V jednom drese  

Sklamania patria k životu, najmä k dobe, ktorú žijeme, ale musíme sa z nich ponaučiť. Máme jeden dres so značkou samospráva. Je prepotený, potrhaný, ale je symbolom toho, že hráme férovo a naplno a že majstrovstvá sme ešte neprehrali. Všetci si uvedomujeme, že najväčšou hrozbou pre nás sú politici bez akéhokoľvek citu pre samosprávu. Pre nich sme akosi nechcení, lebo: primátori, starostovia, poslanci v zastupiteľstvách majú skúsenosti, ZMOS má historickú pamäť a nás všetkých spájajú silné a v regiónoch etablované štruktúry a tiež obrovská vôľa riadiť spoločnosť. Lebo bez komunálu pôjde voľnospádom.

Práve preto aktívne a zodpovedné pôsobenie v mestách a obciach je našou spoločnou prednosťou, silnou stránkou a výhodou. Urobme všetko preto, aby sme si v budúcnosti mohli povedať, že zvládneme čokoľvek, lebo sme si poradili aj s tým, kvôli čomu máme mimoriadny snem. Stačia na to dve veci, nelaškujme s politikmi a držme spolu. V opačnom prípade nepríjemná faktúra za obrovský deficit samospráv nebude posledná, ani jediná.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259274x
Priemerná čítanosť článkov: 4321x

Autor blogu

Kategórie