Založ si blog

majú regióny budúcnosť?

v dobe, kedy sa mestá chcú profilovať ako motory rozvoja a na obce sa pozerá cez prsty kvôli malému počtu obyvateľov je táto otázka mimoriadne dôležitá. netreba snívať o tom, aké by to mohlo byť v budúcnosti. musíme vedieť, že budúcnosť tvoríme aj teraz.  

namiesto solitérov solídni partneri

kým časť ľudí žije v mestách, ktorých je 140, domovom ďalších sú dediny. presnejšie, tie tvoria 96 % všetkých samospráv. pochopiteľne, každá je iná svojou históriou, odlišná starosťami, ale jedno majú spoločné. chcú sa rozvíjať pre spokojnosť svojich obyvateľov.

to by z nich malo robiť spojencov. nie veľa malých solitérov, ale skôr solídnych partnerov, ktorí sa spájajú pre spoločné úsilie: pre kvalitné služby, atraktívne prostredie, spokojný život obyvateľov. nakoľko na slovensku máme 2 661 obcí do 3 000 obyvateľov, treba akceptovať fakt, že v každej z nich žijú ľudia s nárokom na slušný a dôstojný život, na dostupné verejné služby. pravdou je, že financovať to z vlastných zdrojov nie je nič jednoduché a získať peniaze na ďalší rozvoj nesmierne namáhavé.

z tohto bodu sa potrebujeme odraziť a začať s priamou podporou spájania obecných záujmov. treba podporovať to, aby sa obce spájali na svojich konkrétnych činnostiach. na prevádzku verejného osvetlenia, pre údržbu ciest, kvôli sociálnym službám pre odkázaným seniorov a na každú inú verejnoprospešnú činnosť, ktorá z obce robí dynamickú komunitu.

 

„spájanie síl pridáva na vážnosti“ 

 

radšej skutok ako slovo

kašlime na definíciu toho, čo je a čo nemôže byť (mikro)región. nehľadajme ju a ani si nekradnime čas jej vytvorením. pre náš administratívny priestor nie je vôbec dôležité aké veľké územie by malo spĺňať parameter regiónu, prípadne minimálne koľko obcí ho môže reprezentovať. sú to informácie s nízkou výpovednou hodnotou. skutočnú hodnotu treba vidieť v schopnosti samospráv spoločne investovať do rozvoja väčšieho územia a samozrejme v tom, akú podporu pre toto úsilie môžu získať.

napriek horúcemu letu u nás ako huby po daždi rastú kandidáti na županov a krajských poslancov. s blížiacimi sa jesennými voľbami niektorí z nich nenechajú na súperoch suchú nitku.  môžeme čakať, že podobné to bude aj s kadenciou sľubov. ale to v podstate patrí k voľbám.

dôležitejšie bude, či po voľbách

 

„príde od niektorého VÚC program podpory rozvoja mikroregiónov“

 

na úrovni samosprávneho kraja. veď práve regionálny rozvoj bol kľúčovým dôvodom pre vznik vyšších územných celkov. a to už nehovoriac o očakávaní, že samosprávne kraje vo svojom území zavedú systém finančného vyrovnávania regionálnych rozdielov a rozvojové impulzy pre daňovo najslabšie územia. budúcnosť regiónov nezáleží od výsledkov župných volieb, hoci VÚC by na podporu mikroregiónov mohli reflektovať.

cropped-rural-help-hand-copy

„slovensko potrebuje silné mikroregióny, čo by mal byť všeobecný záujem“

v tom treba samosprávam pomôcť. nie preto, aby boli motivované k spolupráci, ale aby bol podporovaný rozvoj v autentickom prostredí, kde migrácia za prácou nie je módny výstrelok čerstvých maturantov, ale prvý krok k presťahovaniu, od ktorého je veľmi blízko k vysídľovaniu.  a to si hádam nikto rozumný nepraje.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 258599x
Priemerná čítanosť článkov: 4310x

Autor blogu

Kategórie