Založ si blog

namiesto lobingu „viete jako. . . “

odlišné záujmy a snaha o ich presadzovanie sú motorom spoločenských zmien. bez nich by zrejme existovala jediná túžba, a to zachovanie toho, čo platí je bez ohľadu na potreby, možnosti či chyby. poplatok za rozvoj, zákaz hazardu a napokon či regulácia zábavnej pyrotechniky sa ukázali ako témy, v ktorých sa lobing nahradila aktivita nevedkov. 

symbol smutných rokov

napriek tomu, že na slovensku lobing nie je upravený v princípe sa s ním vo verejnosti nespájajú žiadne pozitíva. akoby bol škodlivý a za týmto slovom sa skrývalo niečo nekalé. pravdou je, že sa niet čomu čudovať.

stačí sa pozrieť na to, ako v 90 – tych rokoch bohatli na divokej privatizácii ľudia len tým, že predstierali lobing a vskutku iba využívali osobné kontakty a pochybné bankové úvery na tunelovanie privatizácie. dokonca priamo, či nepriamo zasahovali do politiky a výdatne investovali do volebných kampaní, čo ich v budúcom podnikaní naďalej zvýhodňovalo. lobing ako legitímny nástroj sa kvôli falošnému obsahu stal symbolom smutných rokov.

 

public-relations-lobbying-and-politics1

„lobing nie je trestný,

trestuhodné je chápať ho ako kšeftovanie s rozhodnutiami“

 

princíp „viete jako…“

poplatok za rozvoj, zákaz hazardu a regulácia zábavnej pyrotechniky, každý z týchto príkladov dokazuje, že prijímanie zákonov, ktoré ich upravujú boli v skutočnosti paragrafy, ktorých schválenie ich odkázalo na ďalšiu novelizáciu. asi žiadna sláva pre zákonodarcov, ale ani pre tých, ktorí namiesto otvorenia vecnej diskusie boli iba divákmi. napriek tomu, že z vlastnej skúsenosti mohli argumentovať číslami, príkladmi a reálnymi dopadmi konkrétnych paragrafov.

napríklad taký zákon o miestnom poplatku bol novelizovaný ešte skôr ako by aplikačná prax odkryla jeho skutočný prínos. veľmi podobne to bolo v prípade zábavnej pyrotechniky. samosprávam bola najskôr právomoc regulovať zobratá, aby sa im to neskôr vrátilo. viac na http://misokalinak01.blog.pravda.sk/2016/12/28/len-aby-boli-dovody-na-ohnostroje-a-petardy/ a k tomu ešte prišli rozhodnutia niektorých zastupiteľstiev, ktoré si pod slovom regulácia predstavujú celoplošný zákaz. tri konkrétne príklady za pomerne krátku dobu odkrývajú chyby v rozhodovaní, nakoľko to nebolo sprevádzané kvalitnými argumentami.

ak ešte chvíľu zostaneme pri samospráve zistíme, že petícia proti hazardu, ktorej časť „odiša“ z priestorov magistrátu bola odovzdaná počas platnosti pôvodného znenia zákonu, aby bolo riešená v zmysle novej litery a pritom ani po poslednom rokovaní zastupiteľstva hlavného mesta nikto nevie, aký je výsledok riešenia hazardu. akurát niet pochýb, že petícia bola prerokovaná a tam, kde mali hovoriť fakty bola hlasnejšia reč pocitov.

princíp „viete jako…“ je gumovým argumentom, ktorému sa prispôsobujú oficiálne vyjadrenia i neformálne rokovania. a tá druha strana, aby pôsobila minimálne rovnako fundovane iba prikývne, lebo predsa „vie jako…“ pravdou je, že tieň pofidérneho prístupu, ktorému chýbajú fakty a dáta nás sprevádzal dlhé roky.  a výsledky sa priebežne dostavujú…

 

šíria hmlu a žijú z klientelizmu

lobing je potrebné vnímať ako legitímny nástroj v ktorom sa nekupujú rozhodnutia, ale ponúkajú vierohodné argumenty. skrýva v sebe hneď niekoľko prínosov.

napríklad pomôže profesionalizovať politiku, médiám a verejnosti dokáže ponúkať fakty, ktoré rozhodnutiam dávajú pridanú hodnotu vecných pohľadov. zároveň umožní vytvoriť deliacu čiaru medzi tými, ktorí šíria hmlu a tými, ktorí do rozhodnutí prinášajú nové svetlo. a napokon, predstieranie lobingu je živnou pôdou na klientelizmus a korupciu, hoci viac potrebujeme otvorené postoje k legitímnym požiadavkám.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259651x
Priemerná čítanosť článkov: 4328x

Autor blogu

Kategórie