Keď Sulík bráni Mečiara: Hlavne jeden volebný obvod!

24. mája 2019, misokalinak01, Nezaradené

Zrušenie jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby je snahou dopriať ľuďom, aby si do parlamentu zvolili tých čo poznajú. Samozrejme, strany musia počítať s tým, že na kandidátky v krajoch musia postaviť skutočných lídrov z regiónov. Táto téma sa postupne zobúdza a politici, ktorí od nej držali hlavu bokom začínajú reagovať.

 

Prezident (konečne) kritizuje jeden volebný obvod

Pán prezident Andrej Kiska túto stredu konštatoval: „Áno, ja som presvedčený, že v našej krajine by malo dôjsť k zmene volebného systému, aby sa z pomerného systému, kde celé Slovensko je jeden volebný obvod a občania v princípe volia lídrov jednotlivých strán, sa stalo v ideálnom prípade 79 volebných obvodov a aby každý okres mal svojho poslanca v Národnej rade.“

Vôbec nie je podstatné, že tesne pred odchodom z prezidentského paláca začína túto tému komunikovať. Skôr naopak. Hlava štátu priznáva, že systém jedného volebného obvodu spôsobil koróziu strán a mnohé negatívne dopady dlhodobo cítime. To, že namiesto vylepšenia pomerného volebného systému sa prikláňa ku kombinovanému je samozrejme chyba a zlé. Ale jeden volebný obvod nám škodí a to je fakt!

 

Sulík ako Mečiar

Končiaci europoslanec je prichádzajúci obhájca Mečiarových pravidiel. Obul sa do prezidentovho vyjadrenia. A namiesto argumentov iba hľadá dôvody, prečo obhájiť silnú stranícku centrálu namiesto silného hlasu ľudí v regiónoch. Je ako Mečiar, lebo JEMU vyhovuje jeden volebný obvod.

A namiesto vecného prístupu posiela hlave štátu odkaz: „Pánovi Kiskovi prajem lepšie návrhy v budúcnosti.“ Nedôstojné a hodné formátu politika, pre ktorého je iné videnie problémov neprijateľné. Jednoducho, ďalší v rade... Čo dokazujú aj posledné slová v spomínanej reakcii: „Vítaj medzi nami, Andrej :-)“

 

Pozrime sa však lepšie, ako je na tom jeho strana, ktorá v parlamente pôsobí od roku 2010.

SaS získala v roku 2010 celkovo 22 mandátov v Národnej rade Slovenskej republiky. Ak si odmyslíme 4 ľudí z OĽANO (2 trnavský kraj, 1 žilinský kraj, 1 prešovský kraj), zistíme, že z 18 mandátov patrili všetky okrem štyroch poslancov z Bratislavského kraja. Zvyšné štyri  boli Trenčín, Trnava, Košice a Prešov.

 

„SaS po voľbách v roku 2012 obsadila 11 mandátov v parlamente a všetky poslancami z Bratislavy.“

 

SaS sa voľbami v roku 2016 v národnej rade posilnila ziskom 21 mandátov. Presnejšie:

Prešovský kraj 1, Banskobystrický kraj 2, Trnavský kraj 1, Trenčiansky kraj 1.

SaS má momentálne z 21 poslancov 16 z Bratislavy.

 

Podľa Richarda Sulíka „Národná rada má byť priestor, kde sa súťaží o najlepšie riešenia a koncepty.“ Súhlasím, ale to nie je dôvod na to, aby stranícke centrály vnucovali ľuďom jednu súpisku kandidátov kde poslanec SaS z Bratislavy bude zastupovať 5, 4 milióna ľudí s 1 158 krúžkami… Predseda SaS je evidentne na vlne Vladimíra Mečiara, lebo koncentrácia moci bola práve u neho cieľom aj prostriedkom zároveň.

 

„Ale na rozdiel od iných aspoň priznal, že Mečiarovo dedičstvo je slušný profit…“