Založ si blog

prečo sme sa s čechmi nerozišli?

len nedávno sme si pripomenuli 25. výročie rozchodu s českou republikou. v podstate bolo počuť oslavné ódy na kultivovaný rozvod, po ktorom sme sa stretli v európskej únii. pravdou je, že nás spája aj niečo mimoriadne nepríjemné. nie len mafiánske 90-té roky, ale aj kšeftovanie s citlivými informáciami a strany na jedno použitie.

 

zo stola do mailu

ak iste si spomíname na frázu vladimíra mečiara s ktorou zdôvodňoval niektoré rozhodnutia. jednoducho musel konať, alebo sa aspoň podeliť s médiami o informácie, ktoré našiel na stole. zdroj, ani účel neboli tak dôležité ako prostriedky, ktoré posvätili účel. doba sa zmenila, praktiky ani nie.

 

„informácie už neprichádzajú na stôl, ale do mailu.“

xaccessibility-jpgqx75991-pagespeed-ic-xjzl0rdiz7

ilustracny obrazok: http://www.realmagnet.com/

táto metóda sa osvedčila na slovensku aj v čechách. doposiaľ pretrváva a je úplne druhoradé, či v tom niekto chce vidieť politický boj, účelovú diskreditáciu súperov, prípadne trpených kolegov. na tieto metódy sa treba pozerať optikou štátu, ktorý je tak slabý, ako často dochádza k zneužívaniu interných dokumentov.

skúsme si len pripomenúť zverejnené odposluchy niekdajšieho primátora prahy pavla béma so šedou eminenciou ODS romanom janouškom http://zpravy.idnes.cz/odposlechy-bema-a-janouska-dcx-/domaci.aspx?c=A120925_200155_domaci_brm

pre korektnosť treba pripomenúť zverejnený telefonát bývalého primátora bratislavy petra kresánka s vtedy novopečeným premiérom mikulášom dzurindom. obaja primátori hlavných miest, debaty nevoňali transparentnosťou a boli „vynesené“…

líder najsilnejšej českej strany andrej babiš diktoval novinárovi témy http://www.lidovky.cz/babis-nepoprel-autenticitu-svych-nahravek-na-internetu-pjb-/zpravy-domov.aspx?c=A170503_180715_ln_domov_ELE ani u nás to nie je niečo nezvyčajné…

a smelo môžeme pokračovať, každý ďalší prípad vrátane tých posledných len dokáže, že súčasťou samostatnosti je systémová chyba, ktorej sa mimoriadne darí bez ohľadu na to, kto vládne, kto sedí v opozícii, prípadne, kto chce vyštartovať do politiky.

strany na jedno použitie

dvadsaťpäť rokov samostatnosti je štvrťstoročie falošných nádejí, ktoré časť ľudí spája so stranami na jedno použitie. u nás i u susedov ich nebolo málo a ešte stále cítiť, že na politické start-upy je priestor.

„veď nádej sa predáva najľahšie.“

mimochodom, keď si spomenieme na českú stranu zelených martina bursíka, veci verejné víta bártu, úsvit tomia okomuru, hneď ich môžeme spárovať s alianciou nového občana pavla ruska, stranou občianskeho porozumenia rudolfa schustera, sieťou radoslava procházku. strany na jedno použitie od svojho vzniku vykazujú rovnaké črty a čaká ich identický osud. ale časti voličov je to pred voľbami úplne jedno.

po rozchode zostali na oboch stranách moravy trpké praktiky. dokážeme ich pomenovať, ale akosi niet sily im predchádzať. dokonca vieme, že to čo vidíme v čechách môžeme čakať na sebe a presne tak to vnímajú u susedov. zrejme aj preto pri výročí rozdelenia československa nikto nepoukázal na to, že od rozchodu až po stretnutie v európskej únii sme dokázali vybudovať systém, v ktorom vládnu aj tí, čo nikdy neprešli voľbami.

zdá sa, že s čechmi sme sa v podstate nerozišli, lebo doposiaľ vykazujeme rovnaké chyby. spravodajské hry sú obľúbenejšie ako playstation a babráci núkajú strany na jedno použitie.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259340x
Priemerná čítanosť článkov: 4322x

Autor blogu

Kategórie