Založ si blog

malý okres s veľkou perspektívou

medzilaborce sú najmenším okresom na slovensku, ktorému sa ťažko dýcha aj preto, lebo je na úplne opačnom konci slovenska ako bratislava. má však šancu sa nadýchnuť a rásť. vidím to v tom, že namiesto delenia na mesto a obce budeme vnímať iba jedno. a to dynamickú komunitu s prospechom pre všetkých.

samostatnosť je izolovanosť

každá obec je iná, hoci má rovnaký legislatívny základ. a čo ich ešte spája? problémy v ktorých sa kumuluje nedostatok financií s potrebami a tiež rastúce nároky obyvateľov. podobne je na tom aj medzilaborecký okres, v ktorom popri meste pôsobí 22 obcí s rôznym počtom obyvateľov, niektoré sú bližšie k stropkovskému okresu, iné k sninskému a ďalšie k humenskému. keď sa však pozrieme komplexne na okres, je zrejmé, že to s čím sa obce pasujú samostatne im môže uľahčiť život vo vzájomnej spolupráci.

všetkých 22 obcí má spolu 1 316 stĺpov verejného osvetlenia. každá dedina pritom elektrinu kupuje samostatne. ročné výdavky na prevádzku verejného osvetlenia za minulý rok boli vo výške 40 000 eur.

všetkých 22 obcí má spolu 65 km ciest. každá dedina ich udržiava svojpomocne, prípadne v zime spolupracuje s poľnohospodárskym družstvom. minulý rok ich to dokopy stálo 15 350 eur.

v 17 obciach pôsobí poľnohospodárske družstvo, ale v 7 z nich sa na zimnej údržbe podieľa družstvo. zvyšných 15 obcí rieši zimnú údržbu svojpomocne, prípadne dodávateľsky.

celkový počet obyvateľov za všetkých 22 obcí okresu je 5 382, čo naznačuje, že bez ohľadu na veľkosť obce sú verejné osvetlenie, bezpečné a v zime schodné cesty dôležité pre každého, žiaka, seniora, toho kto pracuje i toho, kto je bez zamestnania. už vieme aké je to teraz. preto by sme sa mali sústrediť na to, aké to môže byť po novom. vedú k tomu kľukaté cestičky, ale prísť do cieľa sa oplatí.

img_20170728_135824

foto autor: k uspesnym mikroregionom vedu rozne cesty.

mikroregión je nevyhnutnosť

ak by sme k 1 316 stĺpov verejného osvetlenia zo všetkých obcí okresu pripočítali ešte 720 stĺpov verejného osvetlenia, ktoré má mesto medzilaborce, výsledok naznačuje nové riešenie. nákup elektriny pre 2 000 svetelných bodov je iný, ako keď 22 obcí a jedno mesto nakupujú samostatne. aj tu sa dá ísť ďalej. spravovať 2 000 stĺpov verejného osvetlenia neznamená len nižšiu cenu za elektrinu, ale aj možnosť využiť okrem nej slnečnú energiu. potom sa dá ísť ešte ďalej. napríklad využitím časti stĺpov verejného osvetlenia či už na komplexný kamerový monitorovací systém na úrovni okresu, alebo ich využitie na informačné tabule o informáciách počnúc odchodmi autobusov a končiac správami z regiónu. a to všetko cez vlastnú mestskú firmu, ktorá pred ziskom uprednostňuje lokálnu zamestnanosť, kvalitu a rozsah verejných služieb.

„práve o stĺpy verejného osvetlenia môžeme oprieť nádej“

že medzilaborecký okres má predpoklady formovať sa ako dynamická komunita, ktorá využije verejnoprospešné činnosti a poľnohospodárske danosti celého regiónu na to, aby neboli biznis súkromných firiem, ale služba realizovaná vlastnými komunálnymi podnikmi s dôrazom na lokálnu zamestnanosť.

„komunita samospráv môže byť zaujímavý investor“

tak ako napríklad v raslaviciach kde obecný podnik pestuje zeleninu a zamestnáva domácich. ide im to dobre a preto rastú. alebo ako z nižnej polianky, ktorá si pre úpravy vodných tokov vybrala ľudí bez práce a nie firmu vo verejnom obstarávaní.

nádej treba vidieť aj v tom, že slovensko sa musí pripraviť na rozvojový impulzy v rámci tzv. smart riešení, kde medzilaborce nemusia míňať energiu aby boli „smart city“. musia podporovať okres ako „smart kommunity.“

okrem toho sa treba sústrediť na to, že eurofondy ako ich poznáme majú svoju expiráciu v roku 2020. preto sa musíme pripraviť na alternatívy, ktoré prídu: podpora mikroregiónov, podpora cezhraničných regiónov, rozvoj sociálneho podnikania, PPP projekty a komunálne dlhopisy. nástrojov nebude málo, ale budú štedré len k pripraveným.

Koncoročné bilancie a novoročné ambície

27.12.2023

Koniec roka by mal byť obdobím objektívnej bilancie. Seriózneho posúdenia prežitého, vyhodnotenia dosiahnutého. A nepochybne aj poučenia sa z chýb a omylov. Pokorná vďačnosť, presne tak by sme sa mali postaviť k tomu, že nás nezradilo zdravie, že sme nenaleteli falošným kamarátstvam, ani čaru falošného pokušenia. Úprimná trpezlivosť by tiež nemala zostať v kúte. [...]

Eurofondy potrebujú dôveryhodnosť, transparentnosť a predvídateľnosť

16.12.2023

Prvé rokovanie vlády po schválení jej programového vyhlásenia v parlamente sa nieslo v téme „eurofondovej vlády“. Tie sú plynulým pokračovaním v agende, ktorej sa vláda začala venovať ešte za premiéra Petra Pellegriniho. Viac ako na grafy a percentná (ne)čerpania sa musí sústrediť na množinu ďalších východísk, ktorých cieľom je dôveryhodnosť, [...]

Veronika Remišová: slabá bábka, chabá herečka

02.08.2023

Líderka strany bez ľudí Veronika Remišová po troch rokoch sabotáží vyzýva úradnícku vládu, aby prijala opatrenia ktoré budú riešiť vysoké ceny energií v budúcom roku. Po troch rokoch ničenia všetkého, na čo siahla týmto výlevom priznala všetky svoje zlyhania. Poďme faktami V čase, kedy som pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska som mimoriadne aktívne, na [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 259333x
Priemerná čítanosť článkov: 4322x

Autor blogu

Kategórie